Медицината все още не е намерила лек за деменцията и болестта на Алцхаймер, а усилията са насочени предимно към превенцията и забавянето на развитието им. От хранене до спорт, през четене и други приятни занимания, има много полезни съвети, които учените дадоха в последните години.

Каква е разликата между деменция и Алцхаймер

Каква е разликата между деменция и Алцхаймер

И има ли изобщо прилики

Голяма част от изследванията напоследък пък са свързани с откриването на медикамент, който да премахва образувалите се в мозъка токсични амилоидни плаки. Именно с тях се изразява болестта на Алцхаймер, а наличието им унищожава невроните и възможността да комуникират помежду си, което води до нарушаване на паметта например. Засега обаче подобно лекарство не е открито.

Днес деменцията засяга над 50 милиона души по целия свят, а се очаква до 2050 г. техният брой да се увеличи тройно. Тази прогноза показва и острaта нужда от конкретни начини, с които да се предотврати нейното осъществяване.

Снимка 480265

Източник: iStock

За да даде своя принос, неврологът от Масачузетския университет Ли-Хуей Цай си е поставила за цел да разбере дали и телевизорът, пред който възрастните прекарват голяма част от времето си, може да осигури защита срещу неврологичните заболявания.

Според неврологията, мозъчната вълна е ритмичен модел на електрическа активност, който се произвежда от група неврони, работещи заедно на една честота. Честотата на мозъчната вълна е свързана с различни неврологични функции, подобно на радио- и телевизионните станции, които също излъчват на различни честоти.

Когато сме концентрирани, когато създаваме или връщаме спомени в съзнанието си, в мозъка ни се наблюдават т.нар. гама вълни, които са с честота от 30 до 100 Hz. Според изследвания от преди две десетилетия, пациентите с болест на Алцхаймер имат много по-слаби гама вълни. Затова и се предполага, че това е един от ефектите на заболяването.

Снимка 480263

Източник: iStock

За да научат повече за това явление, причините и следствията, Цай и екипът й провеждат експеримент с мишки. Те използват принципите на оптогенетиката, която се занимава с използването на светлина с цел контролиране на дейността на невроните.

В черепа на гризачите се поставя малък източник на светлина и се стимулират гама вълни. В резултат на това се забелязва значително намаляване на амилоидните плаки, както и на образуването на нови. 

Наблюдава се и друг интересен ефект от светлинната стимулация на мозъка - много бързо активизиране на специален тип клетки в мозъка (микроглия), които служат за очистване от всички токсини и вредни вещества, попаднали в него, в това число и плаките. Смята се, че при пациентите с Алцхаймер, тези клетки не изпълняват своята функция, пише BBC.

Снимка 480267

Източник: iStock

Така първото откритие на учените е, че има връзка между гама вълните и клетките, които "почистват" мозъка. Тяхната стимулация чрез опогенетика при хората обаче е прекалено сложна, защото включва хирургия и генетична модификация. Затова учените търсят по-лесен и безопасен начин за постигане на същия или подобен ефект.

Провеждат втори експеримент с мишки, като този път ги подлагат на светлинно лъчение с честота 40Hz и звукови трептения със същата честота за един час всеки ден. Ефектът, който се цели, е невроните в зрителната и слуховата системи да се синхронизират със светлината и звуците и да задействат вълни на активност, които да се разпространят в мозъка. И точно това се случва.

Подлагането на звук и светлина с еднаква честота води до активиране на защитните клетки в мозъка и намаляване на плаките. А на практика - мишките, подложени на този тип стимулация, успяват по-лесно да излязат от лабиринт, в който са поставени, докато другите се затрудняват все повече с времето.

След успешните тестове с гризачи, д-р Цай и екипът й започват да прилагат този тип терапия и с хора с болест на Алцхаймер - причина за 50% от случаите на деменция. Цели се изследване на дългосрочните ползи от стимулирането на гама вълните в човешкия мозък.

Снимка 480271

Източник: iStock

В Университета в Торонто също се провежда подобен експеримент, като за целта се използва стол с вградени шест говорителя, които предизвикват звукова стимулация и слаби вибрации. Дори само след 30 минути в тези условия се забелязва значително подобряване на когнитивните функции на болните.

А тепърва учените ще докажат дали и гледането на телевизия, което също е вид звукова и светлинна стимулация, също има ефект върху клетките в мозъка, невроните и връзките помежду им. Но на този етап те са обнадеждени, че резултатът може да не е същият, както в контролирана среда, но отново е на лице.

Флаваноидите, Алцхаймерът, деменцията и как да си набавяме полезните вещества

Вино, шоколад и плодове срещу деменция

Превенцията е най-доброто лечение

Тепърва трябва да се установява идеалната честота на звуковите и светлинни вълни, както точната продължителност на стимулацията. А когато има повече яснота по въпроса, лечението с този метод може да се случва и благодарение на специално разработени приложения за смартфон и таблет например.