Всички сме чували за суперхраните - онези с множеството ползи за здравето заради високото си съдържание на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Те лесно се вписват във всяка диета и могат да се консумират редовно.
И ако сме свикнали да приемаме за суперхрани някои по-екзотични или трудно достъпни, сезонни храни като брюкселското зеле, боровинките или листата от моринга, оказва се, че много от храните, които са обичайна част от ежедневието, могат да бъдат също толкова полезни.
Затова диетолози и специалисти по хранене акцентират върху някои добре познати продукти, за които твърдят, че са суперхраните на 2023 г.
Леща
Растителният протеин набира все по-голяма популярност в последно време и се превръща в съставка дори на храни като чипса и пастата. Лещата съдържа голямо количество фибри, които поддържат добрия холестерол и е богата на магнезий и желязо.
Източник: iStock
Съществуват различните сортове - от червена, зелена до френска и всеки предлага различен вкус и текстура. Ето защо спокойно може да включваме често лещата в менюто си без да се опасяваме, че може да ни омръзне.
Телешки черен дроб
Съдържа почти всички основни витамини и минерали, които при това лесно се усвояват от организма. A, D, E, K, B12, фолиева киселина, мед и желязо - това са необходимите за тялото "инструменти" за естествена детоксикация, поддържане на хормоналния баланс и дори за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
Източник: iStock
Телешкият черен дроб може да се консумира приготвен по най-различни начини. А може да бъде заменен успешно и с пилешки или гъши черен дроб, в случай, че говеждото не е нашата храна, съветват от Real Simple.
Фурми
Не само че са изключително вкусни и могат да задоволят всеки любител на сладкото, но и са пълни с редица полезни за организма вещества. Калий, желязо и фибри са само част от тях.
Източник: iStock
Освен това са много засищащи - могат да заменят спокойно цяла една закуска.
Татарска елда
Предвид все по-нарастващите екологични проблеми, много диетолози смятат, че една храна е наистина супер, когато поддържа не само здравето на човека, но и здравето на планетата. Хората все повече се нуждаем от култури, които са хем достатъчно питателни, хем не изискват много ресурси. Именно в тази категория попада татарската елда.
Източник: iStock
Освен, че е непретенциозна, тя е и изключително полезна храна, богата на фибри, минерали и мощни защитни полифеноли, които поддържат здрава имунна система. А осен това е евтина и леснодостъпна.
Булгур
Това е зърнена храна, която се приготвя от различни сортове пшеница чрез попарване, изсушаване и смилане. Само една средноголяма чаша сварен булгур носи на организма 6 грама протеин и 8 грама фибри. Освен това го снабдява с много минерали, включително желязо на растителна основа.
Източник: iStock
Може да бъде добър заместител на ориза в различни рецепти. Или пък да се добави към салатата за допълнителен вкус.
Конопено семе
Предимството на семената е, че съдържат мастни киселини тип омега, аминокиселини и минерали. С високо съдържание е на витамин Е, витамини от група В, както и на минерали като магнезий, калий, желязо, фосфор и цинк. Имат много добър ефект върху косата и кожата, тъй като ги подхранва на клетъчно ниво.
Източник: iStock
А хубавото е, че спокойно могат да бъдат добавени към почти всичко - кисело мляко, салати, тестени изделия.