Вероятно всеки е посягал поне веднъж към сухия шампоан като бърз и лесен начин да прикрие омазнените корени на косата си. Той съдържа компоненти като нишесте, които абсорбират себума - естествената мазнина на скалпа, и затова е добър начин за поддържане на добрия вид на косата между измиванията.

Четката за коса и необходимостта да я почистваме редовно - за здраве и красота

Защо е важно да почистваме четката си за коса

Ако не сме се замисляли, време е да го направим

Има обаче някои често срещани грешки при употребата на сухия шампоан, които могат да доведат до подобни на пърхота люспи, оцветени корени и изсушена, матова коса. Но пък ако го използваме правилно, този продукт може да се превърне в наш съюзник, който ще ни спести много време и енергия, изразходвани за оформяне на косата.

И за да бъдем сигурни, че използваме шампоана по правилния начин, нека се доверим на съветите на професионалистите според Good Housekeeping.

Първото най-важно правило е да използваме правилния цвят. Ако косата ни е тъмно кестенява коса и използваме традиционен сух шампоан, ще получим неприятен бял оттенък в основата на косъма. Ако пък е светла и се спрем на тъмен нюанс, ще имаме оцветени корени. Затова трябва внимателно да изберем шампоан, чийто цвят ще съответства на нашия собствен.

Снимка 603742

Източник: iStock

Някои оцветени формули са дори умишлено подсилени, за да прикрият и сиви корени.

Не трябва никога да забравяме, че преди отваряне на сухия шампоан, трябва добре го разклатим, за да се разпредели равномерно съдържанието. Нишестето в аерозолните формули може да се утаи на дъното между отделните употребите и разклащането гарантира доброто смесване на съставките.

Когато впръскваме шампоана, не трябва да правим това твърде близо до скалпа. Според специалистите, удачното разстояние е около 30 сантиметра от корените. Това позволява съдържанието да се разпредели равномерно върху корените на косата.

Сух шампоан се нанася само там, където косата е най-мазна. Не е нужно да го пръскаме върху цялата глава. Обикновено долната част на косата е не толкова омазнена и шампоанът може да я направи твърда и без блясък.

Снимка 603741

Източник: iStock

И като цяло не е нужно да използваме твърде много продукт. Премерена доза сух шампоан може да направи косата по-свежа, но ако нанесем твърде много, тя ще изглежда матова и обезцветена. Добре е винаги да започнем с малко количество, да изчакаме няколко минути и добавим още, ако усещаме, че корените са все още е твърде мазни.

Никога не трябва да пропускаме разнасянето/масажирането на продукта в косата. За целта използваме ръцете си и втриваме сухия шампоан в скалпа. Ако не го направим, той просто ще стои на повърхността на косата и няма да постигнем желаната цел.

Разнасянето помага и да се премахнат белите остатъци. За това вече може да се прибегне до помощта на четка и дори сешоар.

И нещо много важно - не е добре сухият шампоан да се използва всеки ден. Защото, въпреки името си, той всъщност не почиства косата, а само натрупва в нея нишесте, което абсорбира мазнините.

Кой ще бъде най-актуалният цвят за косата през 2023 г.

Кой ще бъде най-актуалният цвят за косата през 2023 г.

Колкото по-близо до естествения цвят - толкова по-добре

Честото употреба на продукта дори може да навреди, тъй като запушва космените фоликули. Това отслабва здравината на косата и потенциално води до нейната загуба на коса или кожни проблеми като инфекции, дерматит и обриви. Затова не трябва да се прекалява и да се давам възможност на скалпа да диша между измиванията. Професионалисти препоръчват използването на сух шампоан един до два пъти седмично.