Концепцията за хранене на блок маса (или шведска маса, както е позната още) е доста често използвана от хотелиери и ресторантьори. И макар основната ѝ идея да е гостите да имат на разположение максимално количество прясно приготвена и вкусна храна, това не означава, че всичко ни е позволено и липсват граници.
Може и да не се струва нетипично, но при ползването на блок маса все пак има общоприети правила, които е добре да спазваме. Ето кои са те според Mashed.
Спазваме реда си търпеливо
Колкото и гладни да сме, не бива да се втурваме към масата, избутвайки и предреждайки хората пред нас. Разбира се, никой не иска да му грабнат последното парче хляб, сирене или колбас, но това не оправдава грубо поведение към останалите гости.
Ядем, след като седнем на масата
Колкото и изкушаващо да е да опитаме храната, докато избираме какво да сложим в чинията си, е препоръчително да се въздържаме да го правим. Най-добре е да сложим малко в чинията си и да се върнем за още, ако ястието ни хареса.
Използваме предназначените за отсипване прибори
Тъй като все пак не сме у дома, а споделяме блок масата с останалите гости, е най-хигиенично да си сипваме от храната като използваме предназначените за това прибори. След това задължително ги поставяме обратно на място.
Източник: iStock
Храната, която докоснем, отива в чинията ни
Това правило отново е свързано с хигиената. Едва ли бихме взели храна, пипната преди това от друг човек, затова е добре и ние да се стараем да докосваме единствено онова, което възнамеряваме да сложим в чинията си.
Въздържаме се от кашляне и кихане
Ако сме в близост до блок масата и предусещаме, че ще кихнем или ще се закашляме, трябва да се отдалечим максимално. Дори и да не сме болни, по храната не бива да попада нищо от ДНК-то ни. Дори прозявките не са безопасни.
Стараем се да не цапаме
Докато подсигуряването на добре заредена блок маса е задължение на персонала, то нашата отговорност е да я поддържаме чиста и да се стараем да не цапаме и разливаме. Разбира се, това може да се случи на всеки по невнимание, но трябва да почистим след себе си.
Досипваме си в чисти чинии
Ако си мислим, че правим услуга на персонала, като използваме повторно чинията си, когато си досипваме, сме в грешка. Тъй като в използваната вече има бактерии (най-вече полепнали от приборите, с които се храним), е най-добре да си досипваме в нова чиния.
Източник: iStock
Не разхищаваме храната
Блок масата може и да означава неограничено количество храна, но въпреки това не бива да отрупваме чинията си. Най-добре е да сложим толкова, колкото преценяваме, че ще изядем, за да не се налага да се изхвърля. А ако пък не ни стигне, винаги можем да сложим допълнително.
Държим децата си под око
В случай че сме с деца в ресторанта, е добре да внимаваме да не създават суматоха за останалите гости, включително и персонала. Освен това е най-подходящо възрастните да отсипят от храната, която искат децата, за да бъде по-хигиенично и безопасно.
Съобразяваме се и с другите гости
Когато на блок масата има от любимата ни храна, е съвсем естествено да си сложим по-голямо количество от нея. Добре е обаче да помислим и за останалите гости и да не разграбваме последните парчета. Не е препоръчително да оставяме платото празно, когато зад нас чакат още хора за същото.
Източник: iStock
Уважаваме личното пространство
Щом се наредим на опашката пред блок масата, е най-добре да спазваме дистанция и да уважаваме личното пространство на останалите хора. Не е приятно да дебнем плътно иззад тях, дори и да е останал последният кроасан, на който сме хвърлили око.
Спазваме посоката
Блок масите обикновено са подредени по определен начин съвсем умишлено. Така се задават редът и поточната линия, които да следваме, за да не настъпва хаос, когато се заформи опашка. Затова е най-добре да следваме посоката и да не си позволяваме да минаваме напряко.
Не си взимаме храна за вкъщи, навън или за из път
Често допускана грешка е да си взимаме храна от блок масата с идеята да я изядем по-късно, когато сме навън или тръгнем напът. Неслучайно на масите не се поставят кутии - просто не е прието да изнасяме храна извън заведението.
Уважаваме персонала
Винаги е добре да бъдем учтиви, включително към персонала, който се грижи на блок масата винаги да има свежа и вкусна храна. Ако пък се окаже, че нещо е свършило, можем любезно да помолим някого от персонала да презареди.