Вероятно всеки от нас почиства редовно четките си за грим, зъби или пък кърпите за лице. Но има един важен атрибут за красота, който често пренебрегваме, макар и да го използваме ежедневно. И това е четката за коса.

Четката за зъби, бактериите по нея и как да я почистваме правилно

Защо и как да дезинфекцираме четката за зъби

И грешките, които да не допускаме

А подобно на всичко останали вещи и непочистената четка събира мръсотия, масло и прах. Което пък води до натрупването им върху главата. И за да избегнем това, както и да поддържаме скалпа и косата си в добро състояние, е важно регулярно да почистваме своята четка.

Но, колко често да правим това?

Според marthastewart.com почистването е добре да се извършва на всеки две седмици. И дори по-често, ако имаме пърхот или псориазис. Така ще ограничим наслагването на бактерии и прах.

Нещата, които ще са ни необходими за едно добро почистване са елементарни - такива, които със сигурност имаме вкъщи. Нужни са ни само пинсети, сапун, шампоан и сода за хляб.

Снимка 602483

Източник: iStock

Първата стъпка към почистването на четката е премахването на насъбралите по нея косми от собствената ни коса. Има няколко начина да направим това. Най-лесният подход е да използваме пръстите си, за да издърпаме насъбралите се косми с едно бързо движение. Алтернативата е използването на пинсети.

Почистването на четките е нужно да бъде съобразено с това дали е направена от синтетичен или естествен косъм.

Изкуствените е добре да се измият с хладка вода, в която е разтворена сода за хляб. Четката се накисва за около две минути, след което внимателно се изтърква с разтвора до премахване на излишното натрупване върху повърхността ѝ.

Снимка 602481

Източник: iStock

Стъпките при почистване на четката с естествен косъм са сходни. Ключово отново е накисването, но в този случай трябва да изберем студена вода, в която да добавим една или две капки шампоан. Полученият разтвор се нанася върху четката, за да се разпени внимателно между всяка част от нея. Изплаква се със студена вода.

Гребенът за коса, пърхотът и как да си спестим неприятностите от мръсния аксесоар

Как да не превръщаме гребена в свой враг

И той изисква грижи, иначе ни чакат неприятности

Единственото, за което трябва да внимаваме, чистейки своите четки, са дървените им дръжки, както и техните пластмасови аналози. Те не трябва да се накисват във вода, тъй като това може да причини сериозни щети чрез подуване или създаване на пукнатини.