Самоизолацията ни накара да преоткрием удоволствието и удобството на тренировките у дома. Фитнесите може да не работят, но и вкъщи, с помощта на минимум оборудване, можем да поддържаме тонус и добра форма. Само че често мотивацията ни се губи и желанието да си почиваме надделява.

В това няма нищо необичайно, на всеки му се е случвало. Спортът изисква силна воля, за да постигнем резултатите, които искаме. Има няколко малки трика, с които да си запазим желанието за редовни тренировки у дома. И можем да ги приложим още от днес.

Навици

Когато прекарваме по-голяма част от времето си у дома, сякаш няма голямо значение кой точно ден от седмицата е. Затова е много важно да имаме стриктен план за всеки ден, точно както когато ходим в офиса и се прибираме вкъщи. И мястото на тренировките в него трябва да е ясно определено.

За още по-сигурен резултат, можем всяка сутрин да написваме плана си за деня на лист, който поставяме на видимо място. Когато задраскваме една по една задачите си, удовлетворението ни е гарантирано.

Снимка 478548

Източник: iStock

Място

Много е важно да имаме конкретно място от дома си, където можем да тренираме на спокойствие. Ако не разместваме и мебели, със сигурност ще ни мързи една идея по-малко да спортуваме.

Във въпросното място е добре да сложим оборудването, с което разполагаме - йога постелка, ластици, гирички, за да бъдат пред очите ни постоянно. Дрехите си за спорт също е добре да подготвим предварително. Така оправданията да не тренираме и днес ще намалеят значително.

Време

Не само мястото, но и времето за спортуване у дома е от съществено значение. За някои е най-подходящо сутрин след ставане, за други - привечер. Зависи много и от това дали работим в момента, или не.

Най-важното е да намерим правилното за нас време от деня, в което да се раздвижим, и да се придържаме към него, за да създадем навик. Не бива да забравяме и че невинаги продължителността на тренировката е най-важна, а и нейното качество. Защото дори само за 20 минути можем да се изпотим доста, ако заложим на HIIT тренировка. 

Снимка 478550

Източник: iStock

За начинаещи са достатъчни и 15-20 минути. А ако сме запалени фитнес маниаци, 45-60 минути на ден са всичко, от което се нуждаем, пише Independent.

Компания

Винаги е по-добре, когато си имаме другар в тренировките. Така е и по-трудно да се измъкнем с поредното оправдание. Ако имаме партньор или роднина, с когото да тренираме, значи сме късметлии. Ако ли не, можем да си организираме видеоразговор с един или няколко приятели и да спортуваме заедно, макар и виртуално.

Коронавирусът, безплатните онлайн тренировки и как да спортуваме вкъщи

Безплатни онлайн тренировки по време на карантина

Защото и спортът вкъщи е здраве

Усещане

Важно е да запомним, че акцентът трябва да е не толкова върху видимия резултат от спортуването, колкото върху начина, по който то ни кара да се чувстваме. Затова не е необходимо да имитираме някого или да се измъчваме с упражнения, които не ни доставят удоволствие. Всеки трябва да намери своя начин за поддържане на форма, който да му е наистина приятен, за да има и правилната мотивация за него.