Високата консумация на сол повишава кръвното налягане. Това от своя страна може да доведе до сериозни сърдечно-съдови проблеми, както и значително да увеличи риска от ранна смърт.
Според изследване, публикувано в Heart замяната на обикновена сол със заместител, в който част от натриевия хлорид е заменен с калиев хлорид, намалява тези рискове за здравето.
Проучването обхваща резултати от 21 клинични изследвания с близо 32 000 участници, публикувано в края на август 2021 г.
Източник: iStock
Учените установяват, че използването на заместители на солта води до понижаване на кръвното налягане при всички участници, независимо от региона, възрастта, пола, теглото и факторите, свързани с него.
Също така те откриват, че не се наблюдават неблагоприятни ефекти от повишения прием на калиев хлорид. Въпреки това наличието му в солта крие известни рискове за хората с бъбречно заболяване, които трябва да ограничават приема на калий в храната.
След анализ на 24 000 от участниците става ясно, че използването на заместители на солта намалява риска от инфаркт, инсулт и ранна смърт с 11%. Рискът от сърдечно-съдови заболявания също е намален с 13%.
Източник: iStock
Подобни резултати са публикувани в проучване миналата година, включващо над 20 000 човека с високо кръвно налягане от 600 села в Китай. Въпреки това не можем да кажем дали ползите от заместителите на солта биха били същите в други части на света.
Повече от 14 милиона души в Обединеното кралство имат високо кръвно налягане, около 5 милиона от които не са диагностицирани, според Британската сърдечна фондация (BHF). Високото кръвно налягане допринася за около половината от всички инфаркти и инсулти във Великобритания.
Източник: iStock
"Това изследване е едно напомняне да намалим количеството сол, което приемаме и да търсим алтернативи", смята Трейси Паркър, диетолог за сърдечно здраве в BHF.
Ако искаме да се грижим за здравето си, по-добре е просто да ядем по-малко сол. Използването на различни билки и подправки при готвене е чудесен начин да добавим вкус към храната, като в същото време да намалим количеството на солта, съветва тя.