Малко повече от седмица ни дели от смяната с лятно часово време, което означава, че местим часовниците един час напред.  Въпреки че тази промяна е предназначена да извлече максимума от светлата част на деня и да се възползваме от ползите от излагането на слънце, това също означава, че губим един час сън.

Нуждаем ли се от повече сън през зимата

Нуждаем ли се от повече сън през зимата

Отговор дава ново проучване

Въпреки факта, че смяната се случва през уикенда, за да е по-лек преходът, мнозина смятат, че влияе негативно на качеството на съня им и в по-продължителен период. Според експертите по съня в Opera Beds, последиците от бъркането в рутината ни могат да продължат по-дълго, отколкото очакваме, всичко това благодарение на хормоните, които тялото ни произвежда.

Д-р Сю Пийкок, здравен психолог-консултант в Well aHead, която специализира в нарушения на съня, обяснява: "Мелатонинът е хормонът, произвеждан от епифизната жлеза в мозъка, който регулира нашия цикъл сън-събуждане. Той се секретира в отговор на тъмнината и ни помага да се чувстваме уморени и готови за лягане. Той се потиска от светлина, така че когато сме изложени на повече дневна светлина, телата ни могат да произвеждат по-малко мелатонин."

Снимка 610538

Източник: iStock

Смяната на часовниците към лятно часово време понякога причинява временно прекъсване на нашия модел на сън, докато телата ни се приспособяват към новия график. Това често води до влошаване на съня при хора, които са чувствителни към промени в графика си за сън или които имат съществуващи нарушения на съня. За някои може да отнеме няколко дни, докато нивата на мелатонин се приспособят към новия цикъл на светлина и тъмнина, разясняват от Metro.

За да избегнем влошаване на качеството на съня, свързано с лятното часово време, най-добре е да се подготвим предварително. Първо, д-р Сю предлага постепенно да коригираме графика си за сън, като си лягаме и се събуждате 10 до 15 минути по-рано всеки ден. Хубаво е да се опитаме да не правим драстични промени, а да поддържаме постоянен режим на сън. Дори през уикендите. Целта е да "регулираме вътрешния часовник на тялото си и да подобрим качеството на съня".

Снимка 610536

Източник: iStock

Тъй като сутрините стават по-светли по-рано, ако това ни дразни, може да инвестираме в по-плътни завеси, маска за сън или тапи за уши за създаването на подходящата среда за непрекъсната почивка. Важно е и да избягваме кофеина и алкохола преди лягане и се ангажираме с практики за релаксация, за да успокоим тялото и ума си преди сън.

Легло, акари и защо не е добра идея да го оправяме сутрин

Защо да не оправяме леглото сутрин

Отдавна чакаме тези новини

Всичко е свързано с това да надхитрим своя циркаден ритъм. Затова е хубаво да се опитаме да прекараме повече време на открито през деня, за да намалим чувството на умора, свързано със смяната на времето. Синята светлина, излъчвана от телефони, таблети и лаптопи, обаче има обратен ефект, подмамвайки тялото ни да остане будно. Никаква работа и никакви устройства в леглото, когато е възможно, за по-добър нощен сън. И то не само когато местим часовниците напред, а и през цялата година.