И преди сме си признавали, че лятото ни е любим сезон по ред причини. Една от тях е именно изобилието от свежи плодове и зеленчуци, отрупали сергиите по пазарите. И сега, вече в края на август, ето че и смокините са тук.

Смокините, антиоксидантите, кожата, ракът и ползите от плода

5 ползи от смокините

Не бива да ги подценяваме

Те може и да не са сред най-дълготрайните плодове, но за щастие има начин да се наслаждаваме на сладостта им за по-дълго, та дори и посред зима. Като магия е - отваряме бурканчето и веднага ни лъхва духа на лятото, готов да ни сгрее и в най-мразовитите дни. Какво толкова се размечтахме ли? За сладко от смокини, разбира се.

Върху препечена филийка с масло, в закуската ни с мюсли, дори върху обедната ни свинска пържола, забъркано в кисело мляко или пък поднесено със сирена - вариантите с различни комбинации, с които да изненадаме и собственото си небце, а и това на наши гости, са наистина учудващо много.

Снимка 585662

Източник: iStock

Но с вкусовете може да експериментираме и по-късно. Все пак, за целта най-напред ще трябва да си направим сладкото. Рецептата ни я предлагат от delish.

Какво ни трябва

  • 1 кг смокини
  • 250 г захар
  • 1 щипка ситно настъргана лимонова кора
  • 2 с. л. пресен лимонов сок

Какво ги правим

Първо си вземаме смокините - хубави, зрели, свежи плодове, които измиваме, нарязваме на четвъртини, като разбира се, премахваме дръжките.

Снимка 585663

Източник: iStock

След това в стабилна и голяма тенджера слагаме всички смокини, цялата захар, щипката настъргана лимонова кора, както и лимоновия сок и на средно силен огън ги изчакваме да заврат, докато бъркаме непрекъснато.

После покриваме тенджерата с капака, намаляваме огъня до слаб и оставяме сместа да къкри, разбърквайки от време на време. След около 50-60 минути съставките би трябвало да са се сгъстили. Това вече ни дава знак, че е време да оставим сладкото да изстине. После чак може да преминем към прехвърлянето му в буркани.

"Десертният стомах", сладкото и защо имаме място за него и след обилно хранене

Защо винаги имаме място за десерт

Що е то сензорно специфична ситост

Преди да ги затворим обаче, е добре да знаем следното. Като консервант служи лимоновият сок от рецептата. Без допълнително добро консервиране сладкото ще издържи до три седмици в хладилника, а във фризера до два месеца.