Сирената са един от най-лесният и колоритен начин да добавим лукс и вкус на празничната (и не само) трапеза. Подобно на виното обаче, и те са свързани с редица правила за сервирането и консумацията им.
Източник: iStock
Според Guardian обаче голяма част от тях са митове, които нямат връзка с истината.
Можем да готвим с евтини сирена
Французите са го казали най-добре: Ако виното не става за пиене, значи не е годно и за готвене. Същото правило важи и за сирената - в случай, че са със съмнително ниска цена или откровено не ни допадат на вкус, няма как да очакваме да се представят добре в ястие.
Източник: iStock
Предварително настърганите са ОК
Най-често по този начин се продават сирена като пармезан или чедър. Веднъж настъргани обаче, те започват да се оксидират, а кислородът променя вкуса им не към хубаво.
Източник: iStock
Колкото по-старо, толкова по-хубаво
Един от най-устойчивите "сиренови" митове. Всъщност всеки вид сирене има пиково състояние, в което е най-вкусно и преди, или след което, вкусът му се разваля. За да го знаем обаче, трябва да сме експерти в различните видове или просто да се консултираме с такъв.
Източник: БАБХ
Най-доброто съхранение е в стреч фолио
Всъщност това е най-неподходящият начин да приберем сиренето в хладилника. Стреч фолиото запечатва влагата вътре в продукта и благоприятства развитието на мухъл. Експертите препоръчват да го съхраняване във восъчна хартия, а когато нямаме такава, увито в хартия за печене.
Източник: iStock
Най-добре да го държим на вратата на хладилника
Всъщност там е едно от най-сухите места в хладилника, което означава, че сиренето ни бързо би изсъхнало. Ако не разполагаме с хладен килер или мазе - най-подходящите места за съхранение на сирене, най-добре да го увием във восъчна хартия и да го приберем в чекмеджето за зеленчуци. Там температурата е малко по-висока, а влагата - подходяща за сирена.