Диетолозите отдавна са дали своята присъда за шоколада, определяйки черния като по-здравословния в сравнение с млечния и белия. Като негови основни предимства те изтъкват богатото му съдържание на антиоксиданти, минерали като желязо, магнезий и фосфор, както и фибри и флавоноиди, които доказано предпазват от сърдечно-съдови заболявания, помагат за намаляването на възпаленията в тялото, кръвното налягане и холестерола. И не на последно място по важност, шоколадът подобрява и настроението ни.
За да осигурим на тялото си максимално много полезни антиоксиданти, за предпочитане е да консумираме шоколад със 70 или повече процента какао, тъй като в него има повече какаови зърна отколкото в млечния или белия. А антиоксидантите, от които имаме нужда, се съдържат именно в какаовите зърна.
Освен това в черния шоколад има и по-малко захар, което го прави особено подходящ за диабетици и хора с инсулинова резистентност, които следят приема си на захар.
Източник: iStock
Въпреки всички ползи от натуралния шоколад, обаче, има и вещества, които понякога попадат в него и за които трябва да внимаваме. Някои видове натурален шоколад може да съдържат завишено количество олово и кадмий, които попадат в какаовите зърна съответно при прибиране на реколтата и чрез поемане от почвата.
За тези два метала здравните експерти предупреждават, че могат да причинят потискане на имунната система, репродуктивни проблеми и хипертония. При деца и бременни жени пък попадането на олово или кадмий в организма може да увреди мозъка и нервната система, пише USA Today.
Предвид това, някои диетолози посочват млечния шоколад като по-безопасен за консумиране. Въпреки това обаче те не съветват хората да се отказват изцяло от черния шоколад и неговите ползи, а просто да проучват по-внимателно състава на шоколада и компанията, която го произвежда, за да са сигурни, че в него няма риск да са попаднали олово или кадмий.