През последните години семената от чиа навлязоха трайно в ежедневието ни, защото тези малки семена съдържат огромно количество фибри, протеини, антиоксиданти и минерали като калций и магнезий. Чудесен източник са на така важните за организма омега-3 мастни киселини и подходяща храна за онези, които спазват диети и хранителни режими.
Но освен всичко това, семената от растението чиа имат една специфична характеристика - те абсорбират водата и създават гелообразна субстанция. Това дава възможност да бъдат използвани по всевъзможни начини, когато става въпрос за експериментиране в кухнята. Може да ги ядем. Може и да ги пием. Комбинират се еднакво добре и със сладки, и със солени храни.
И ако се чудим как точно да използваме тези здравословни семена - оказва се, че има много и различни начини, по които може да го направим.
В закуската
Към така обичаните от мнозина овесени ядки, превърнали се в класическа закуска, спокойно може да прибавим и семена от чиа. Количеството им зависи от личното предпочитание. Но колкото и да прибавим, резултатът ще е винаги един - здравословна и даваща енергия храна за добър старт на деня.
Източник: iStock
Чиа може да сложим и в освежаващата закуска от кисело мляко и плодове.
В тестото
Спокойно бихме могли да прибавим чиата към тестото за пицата, която сме планирали за своя обяд или вечеря. Същото може да направим и с тестото за хляб или други солени тестени изделия.
В супата или яхнията
Да, семената от чиа чудесно се комбинират с всякакви видове супи. А и не само, дори и с други готвени ястия. Могат да бъдат използвани вместо брашно, за да сгъстим яхниите или сосовете.
В салатата
Разбира се, това е най-лесното приложение на чиата, което може да ни хрумне от раз. Просто да поръсим малко семена върху любимата си салата.
Източник: iStock
В чая
Moже спокойно да добавим една чаена лъжичка чиа към чая си - да го изпием и накрая да изядем семената.
В десертите
Ако решим да прибавим семената от чиа в сладоледа, независимо от неговия вид, ще получим допълнителна хрупкавост и вкус. А пък следващия път, когато печем мъфини, да не забравим да сложим и малко семена от чиа. И няма да съжаляваме.
Същото важи и за домашно приготвените бисквитките и конфитюр. Така само ще увеличим хранителната им стойност, освен че ще ни е по-вкусно, пише Stars Insider.