Че закуската е най-важното хранене за деня, със сигурност сме чували стотици пъти. Но понякога, дори да изпълняваме правилото да хапваме след ставане стриктно, пак се чудим какво точно да сложим в чинията за един наистина здравословен старт на деня.

Ето няколко храни, с които никога няма да сбъркаме, а тялото ще ни е благодарно.

Яйца

Без особена изненада, те са добър избор, независимо дали тренираме и спазваме хранителен режим, или не. Яйцата за закуска ни засищат за дълго и ни предпазват от посягането към вредни неща преди обед. 

Ако изберем тях за първото си ядене за деня, вероятността през останалата част да приемем по-малко калории е по-голяма. Яйцата са богати на редица антиоксиданти, както и на вещества, като холин, които са полезни за мозъка. 

Снимка 463864

Източник: iStock

Яйцата регулират нивата на кръвна захар и инсулин, не водят и до повишаване на холестерола. С тях си набавяме голяма доза висококачествен протеин, който ни е необходим не само ако тренираме усилено.

Овесени ядки

Още една сутрешна класика, която дава силен старт на деня. Те са много богати на фибри, най-вече бета-глюкан, който има свойството да понижава холестерола. Високо е и съдържанието на антиоксиданти, които предпазват сърцето и клетките.

Овесената каша създава и усещане за ситост, което продължава за дълго, също както при яйцата. За разлика от тях обаче, съдържанието на протеин тук е доста по-ниско. За да поправим този недостатък, просто добавяме мляко към овесените ядки.

Снимка 463870

Източник: iStock

Чиа

Тези семена имат висока хранителна стойност и са източник на фибри, който е почти без конкуренция. Те имат свойството да абсорбират голямо количество течност и да увеличават обема си, благодарение на което и ни засищат. 

Закуската с чиа е много подходящ избор за болни от диабет, защото успява да регулира нивата на кръвна захар и инсулин от сутринта. Тези семена са изключително богати и на антиоксиданти. Най-добре е да ги комбинираме с мляко и плодове.

Ленено семе

Още една идея какво да добавим към порцията кисело мляко за закуска. Лененото семе е богато на фибри и ще ни засити до обяд. Предпазва и от рак на гърдата, намалява нивата на кръвна захар и регулира нивата на инсулин.

Снимка 463873

Източник: iStock

Горски плодове

Сами по себе си, може дa не ни изглеждат като достатъчна закуска, но сa перфектно допълнение, независимо дали под форматa на шейк, или просто така, за разкош.

Малините, къпините, боровинките и всички подобни плодове са богати на антиоксиданти. Имат и по-голямо количество фибри и по-малко захари от повечето други плодове. Успяват да се борят с възпаленията в тялото и да регулират нивата на холестерол, пише Healtline.

Ядки

Вкусни, засищащи и много полезни. Те са нашето спасение, когато много бързаме и нямаме време да подготвим по-сериозна закуска. Може и да имат високо съдържание на калории, но голяма част от мазнините в тях не се усвояват от организма.

Ядките също имат противовъзпалителен ефект и защитават сърцето. Всички са богати на магнезий и калий, а някои - като бразилския орех, имат и много селен, който е полезен за паметта и кръвооросяването.

Закуската, тренировката преди нея и защо е по-ефикасна

Закуска или тренировка - кое да е първо

Неочакван ефект

Авокадо

То е богато на полезни, ненаситени мазнини, вода и фибри, с които успява да ни засити. Комбинирането му с пълнозърнест хляб е най-подходящо. А ако добавим и едно яйце, закуската ни става перфектна във всяко едно отношение.