Ходене, говорене, хранене насън - чували сме за тези състояния, някои хора и са ги изпитвали. Всички те спадат към една категория нарушения на съня, наречени парасомнии - появяват се, когато мозъкът ни на практика не спи.

Сексът с оргазъм - как ни прави по-влюбени в половинката

Как оргазмите ни карат да се влюбваме

На това се казва химия

Към парасомниите обаче спада и още един вид, за който не се говори толкова много, а е също тревожен, макар и рядко срещан. Това е секссомнията или обяснена най-кратко - секс насън.

Този вид нарушение на съня кара хората да проявяват сексуално поведение, включително да говорят мръсно, да мастурбират и да правят секс, докато спят. Според д-р Карлос Шенк - професор и старши психиатър в медицинския център към университета в Минесота, секссомнията най-често се появява по време на най-бавния, най-дълбок етап на съня, наречен делта сън.

"Това е като аларма или задействане на централната нервна система", допълва той.

Снимка 663510

Източник: iStock

Проучване сред 1000 души установява, че хората, които са имали секссомния поне веднъж в живота си, са малко над 7%. Почти 3% пък в момента живеят с това състояние.

На практика то е трудно за изследване, тъй като повечето хора нямат спомени за действията си и осъзнават проблема едва когато пострадат или разберат от партньора си.

Д-р Шенк обяснява още, че при секссомнията съзнанието е в дълбок сън, но тялото е активирано. "Това е опасно, защото тогава започваш да ходиш, тичаш и правиш всякакви неща, без умът ти да е буден."

По думите му наистина обезпокоителното за пациентите, страдащи от състоянието, е, че имат пълна амнезия. Обикновено партньорът им ги пита защо са го направили, а те отговарят, че не си спомнят нищо, остават наистина смутени и чувстват вина.

Снимка 663516

Източник: iStock

Въпреки че по време на епизод на секссомния някои двойки правят секс по съгласие, състоянието може да доведе до съдебни обвинения. Факт е, че хора са били обвинени в изнасилване, след като в своя защита са посочили, че страдат от това разстройство.

Освен че може да има правни последици от този тип сексуално поведение, то е тревожно и заради това, че има много неща, свързани с него, които здравните експерти не разбират.

Д-р Шенк споделя, че не е ясна точната причина за секссомнията, но се смята, че има връзка с генетиката на човек.

"Ако имате поне един пряк роднина с парасомния, е по-вероятно да развиете такава. Колкото повече преки или непреки роднини имат парасомния, толкова по-вероятно е състоянието да продължи и в зряла възраст или да се появи отново", допълва той.

Хората, които са по-склонни да развият секссомния, обикновено са тези, които вече имат друго парасомнично разстройство. Освен това секссомнията по-често се диагностицира сред мъжете.

 Ракът на простата и редовната еякулация като превенция на заболяването

Колко важен е оргазмът за мъжкото здраве

Колко често е достатъчно често

Сред възможните варианти за лечение са медикаменти като клоназепам, както и въвеждането на промени в поведението за намаляване на стреса и тревожността и по-добрия сън, пише New York Post.