Безспорно сексът е съществена част от всяка връзка и без него просто не става. А учените ни дават още едно доказателство за това, че ако искаме да поддържаме искрата и да сме все любени като в началото, трябва често да стигаме до заветното О.

Става ли по-добър сексът с напредването на възрастта

Става ли по-добър сексът с напредването на възрастта

И ако да, какви са причините

Учени от Тексаския университет в Остин и Cold Spring Harbor Laboratory правят интересен експеримент, с който установяват, че оргазмите успяват да пренастроят мозъка по начини, които насърчават дългосрочната свързаност между партньорите. 

Те правят експеримент с гризачи, с който доказват, че по време на трите етапа на ухажване - чифтосване, свързване и продължаващо поддържане на връзката, в мозъците на мъжките и женските екземпляри сe наблюдават сходни промени в цели 68 области, отговорни за взаимоотношенията.

Снимка 631979

Източник: iStock

А най-големи промени се наблюдават в мъжкия мозък, когато изпитва оргазъм. И колкото по-често мъжът изпитва оргазми, толкова по значително е пренастройването на мозъка и засилването на връзката към неговия партньор.

От тези доказателства учените правят извода, че сексуалните отношения и достигането до заветния финал насърчават по-добрите отношения и извън леглото. Тези промени вероятно отразяват и  еволюционни адаптации, тъй като една добре свързана и обичаща се двойка ще има по-големи шансове за успешно отглеждане на техните общи бебета.

Снимка 656204

Източник: iStock

Предишни изследвания показват, че половите хормони като естроген и тестостерон, които са различни при двата пола, имат важна роля за сексуалното привличане и създаването на емоционална връзка, Но сега се оказва, че без значение от вида хормон, който преобладава, промените в мозъка са на лице, пише Daily Mail.

Сексът, липсата на интимен живот и вреди ли на здравето ни

Разболява ли ни липсата на секс

Въпрос на гледна точка

Открити са и изцяло нови области в мозъка, които досега не се е предполагало, че са свързани с подобен тип отношения. Така че, колкото и някои да твърдят обратното, сексът, който води до оргазъм, е наистина важен за любовната връзка.