Да си представим, че сме в леглото с половинката, тъкмо сме се разгорещили, и изведнъж мозъкът ни превключва на съвсем друга вълна. Сещаме се какво сме забравили да купим от магазина по-рано днес, връщаме лентата назад и до думите на шефа по адрес на работата ни.

И ето как магията умира. Сексът се превръща в машинално действие, в което сме тялом, но не и духом. Задоволяваме нагона, но нищо повече. А добавената стойност на преживяването изчезва някъде между сметките, кредитите и незавършените проекти.

Когато не се чувстваме достатъчно свързани с партньора по време на секс, започват и проблемите - еректилна дисфункция, болки при полов контакт, понижено либидо. Все повече млади споделят, че не са доволни от сексуалния си живот, а все повече жени не могат да достигнат до оргазъм, показват различни изследвания. 

Снимка 391081

Източник: iStock

И всичко това идва от ума, а не от тялото. А какво трябва да предприемем?

Много просто (или поне така звучи) - добавяме към обичайните креватни забавление доза загриженост и свързаност. Сексолозите го наричат mindful sex. Да правим секс, който задоволява и тялото, и сетивата, и мозъка.

За да го постигнем, е необходимо да обръщаме внимание само на това, което се случва в момента. Да акцентираме върху моментните мисли и чувства - както своите, така и на партньора. Да се абстрахираме от света, да не мислим за нищо от него, а просто да се наслаждаваме на момента. Само така ще успеем да се свържем истински. 

Снимка 391080

Източник: iStock

И когато го направим, ще си върнем удоволствието от секса. И ще искаме да го правим все по-често и по-често. А оттам идва и купът ползи за здравето и психиката. Затова и психолози, и сексолози препоръчват практикуването на този тип секс при депресии и нервни разтройства.

Когато започнем да практикуваме съзнателно "изключване" по време на секс, трябва да си налагаме да не мислим за нищо друго, освен за споделеното удоволствие. Може да потренираме и предварително, като най-добрата идея е да бъдем под душа за известно време, през което да не мислим за нищо.

Сексът, зимата и връзката между тях

Защо да правим повече секс през зимата

Добра идея за тази и всяка друга вечер

По време на секс същата тази задача може леко да ни разконцентрира, но след време ще се превърне в навик. Именно тогава успехът ни ще е истински, а сексът - истински задоволителен.