В живота на всеки има периоди, в които сексуалният му живот не е точно такъв, какъвто му се иска. Няма конкретно количество секс, което трябва да правим, за да се чувстваме добре - всичко е строго индивидуално. Индивидуално е и дали и до колко липсата на секс ще се отрази негативно.

Сексът, прибързването с интимните контакти и до какво може да доведе

Когато сексът ни прави слепи

Невинаги е добър избор

По темата се говори и в изследване, проведено в САЩ. В него се подчертава, че много хора могат да бъдат също толкова щастливи без секс, колкото и тези, които водят редовен сексуален живот. А въздържанието по желание или поради липса на партньор в продължение на месеци и дори години не може да ни разболее, както смятат някои.

Въпреки това, изследванията показват, че редовният секс може да доведе до определени ползи за здравето. А някои от тях, като намаляване на нивата на стрес, можем да получим и чрез самозадоволяването.

Снимка 560859

Източник: iStock

При мъжете например е доказано, че здравето на простатата зависи от редовната еякулация, която е добре да бъде около 20 пъти на месец - бройка, която за мнозина може би изглежда завишена. При жените пък честата сексуална активност може да укрепи мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур, подобрявайки неговата функция.

Относно психологическия ефект от липсата на секс е много важно да се направи уточнението дали тя представлява проблем за конкретния човек или не. Защото някои хора просто не изпитват сексуално желание и въздържанието за тях не е причина за тревожност и по-ниско качество на живот.

Снимка 560860

Източник: iStock

За други правенето на секс, особено ако нямат постоянен партньор, е свързано с повече притеснения (за полово предавани болести и нежелана бременност например), отколкото въздържанието. Изследванията обаче показват, че сексът е добър начин за облекчаване на стреса, който може да подобри психичното здраве на човек, предава Medical News Today.

Отношението към секса варира, независимо дали сме във връзка или не. Има партньори, които създават хармонични и изцяло платонични взаимоотношения, а за други интимното общуване е в основата на отношенията им. 

Сексът, оргазмите и какво се случва в мозъка ни

Магията на оргазма

Какво се случва, когато стигнем върха

За едни сексът подобрява комуникацията и чувството за близост. И когато той липсва, се появява чувство на тревожност, че нещо с връзката им не е наред. А важният извод, който трябва да запомним, е, че просто трябва да се чувстваме добре - и това може да стане и без секс.