Сексът е наистина страхотно изживяване. А сексът, който води до оргазъм, е трудно да се сравни с нещо друго. Да стигнем до края невинаги е лесна задача, но определено си заслужава усилията.

Ето какво се случва с нас, когато достигнем оргазъм - момент, свързан с много удоволствие, но и с редица процеси, които протичат в тялото и мозъка.

Всички заедно

По време на секс онази част от мозъка, отговорна за логичните ни действия и мисли, излиза в почивка. Затова и се чувстваме по-освободени и забравяме за ежедневието.

Но когато стигнем до пика на удоволствието, множество пространствено отдалечени области в мозъка започват дa работят в синхрон, за да достигнем оргазъм.

Снимка 403733

Източник: iStock

Таламусът, който е структура от междинния мозък, обработва информацията за докосванията и движенията, както и връща всички наши спомени за сексуални преживявания, за да успеем да достигнем заветния край.

Междувременно, хипоталамусът произвежда окситоцин, който се отделя при оргазъм. Докосванията активират гениталната сензорна кора, чиято стимулация също ни изстрелва към върха. Един за всички, всички за оргазма е положението.

Хормони

Както споменахме, когато стигне върха на удоволствието, в тялото ни се отделя окситоцин. Този хормон ни кара да се чувствам привързани към човека, с когото правим секс. Същият ефект се постига и при кърменето между майката и бебето. При жените окситоцинът продължава да се отделя и след оргазма, което е причината да искат прегръдки и внимание.

При оргазма се отделя и пролактин, който ни гарантира чувството на удовлетвореност. Допаминът пък отговаря за удоволствието, желанието и мотивацията. 

Снимка 403711

Източник: iStock

По време на секс от хипофизната жлеза се отделят и хормони, които редуцират усещането за болка. Затова не е изненада, че действия като дърпане на косата или пошляпване не са болезнени, а засилват удоволствието. 

След оргазъм се чувстваме релаксирани и ни се доспива. Това се дължи на производството на серотонин след като достигнем върха. Затова не е честно да се сърдим на половинката, ако заспи веднага след секс.

Стимулиране

Достигането до оргазъм оказва влияние върху мозъка подобно на наркотиците или слушането на любимата музика. Върховото удоволствие от секса е трудно да бъде различено от други, защото се активират същите връзки в мозъка, както когато спечелим на хазарт, сме на концерт на любимата група или използваме различни стимуланти, пише Insider.

Тайна мисия

Оргазмът определено е страхотно изживяване, но дали всичко това е за едното удоволствие? Според някои учените, върховното удоволствие е страхотен начин да поддържаме мозъка си в перфектна форма.

Колко време е нужно на мъжете от оргазъм до оргазъм

Колко време е нужно на мъжете от оргазъм до оргазъм

Може да отнеме от няколко минути до няколко дни

Всички тези дейности, които протичат в него по време на секс и оргазъм, подобряват кръвообращението, което е от съществено значение за правилното функциониране.