Всички знаем, че сънят е здраве. Той е важен за цялостното ни физическо и психическо състояние. Когато сме спали добре, започваме деня отпочинали и заредени с енергия. 

Лошият сън, стресът и как се отразява недоспиването на емоциите ни

Какво се случва в мозъка, когато сме недоспали

Още една важна функция на съня

Учени от Държавния университет в Айова направиха още интересни открития, свързани със съня. В проучването им взимат участие над 200 студенти. В рамките на месец, чрез комбинация от дневници на съня и лабораторни експерименти, учените анализират съня им, ежедневните стресови фактори и чувството на гняв.

Те установяват, че тези, които са спали спокойно през нощта, са по-малко склонни да чувстват ярост на следващия ден. Изводът е, че добре отпочиналите хора се чувстват по-малко ядосани и разочаровани в сравнение с тези, които имат недостиг на сън, пише MSN, цитирайки Cover Media.

Снимка 494585

Източник: iStock

Допълнителен експеримент със 147 души потвърждава направените изводи. Учените възлагат на участниците в него да поддържат редовния си график на сън или да ограничат съня си с пет часа в продължение на две нощи.

Този експеримент установява, че тези, които са имали приличен сън през нощта, са се приспособили по-добре към шумни ситуации на следващия ден и са се ядосвали по-малко в сравнение с тези, които са се лишили от сън. Недоспалите се чувствали по-разочаровани и ядосани.

Фазите на съня, позицията, в която спим и пет трика за по-добър сън

Пет трика за по-добър сън

Лесни и ефикасни

"Резултатите са важни, тъй като предоставят неоспорими доказателства за това, че с течение на времето липсата на достатъчно сън увеличава чувството на гняв и раздразнение", казва един от авторите на изследването Златан Кризан. 

Учените също така отбелязват, че техните открития доказват колко е важен сънят за доброто психично състояние.