Има различни причини хората да се будят посред нощ - стрес, късно приет кофеин или прекалено дълга дрямка през деня. Но има и още едно нещо, за което често не се замисляме. И това е жегата.

Сънят, заспиването пред телевизора, мозъчната активност и как ни вреди

Защо заспиването пред телевизора не е добра идея

Мозъкът ни не може да си отпочине

И тъй като тенденциите са за повишаване на температурите поради изменението на климата, сме принудени са свикваме с все по-увеличаващите се температури. От които не може да избягаме дори когато спим.

И ако сме се запитвали как всъщност топлината влияе на качеството на съня, то специалистите дават отговор на този въпрос, пише Yahoo Life.

Дори и да заспим, твърде високите температури в стаята могат да ни попречат да получим истинските, възстановителни ползи от съня. Защото топлината влияе на фазата на т.нар. "бавен сън" - дълбокото състояние на почивка, при което мозъчната активност се забавя, за да може да се отдаде на пълна почивка.

Снимка 574238

Източник: iStock

Има го обаче и обратния вариант - спането при твърде ниски температури. Което също влияе на качеството на съня. Причината е, че студът принуждава тялото да изтегля кръв от крайниците, за да се затопли и да защити вътрешните си органи по време на сън. Това води до студени ръце и крака, които от своя страна могат да причинят проблеми с качеството на съня.

И все пак, ако търсим причината заради която ниските температури са по-подходящи за качествения сън, специалистите казват, че това е естествен сигнал към тялото, че е време за сън. Защото с течение на деня, човек изразходва голяма част от енергията си, заради всички извършени дейности. И когато заспиваме, влизаме в състояние на мини-хибернация, което намалява енергията, с цел да предостави възможност на тялото да запълни нуждите си от нея.

Снимка 574237

Източник: iStock

Логично е тогава да се запитаме каква е най-подходящата температура за качествения сън. В това отношение специалистите са единодушни, че това е температурата около 20 градуса.

Следва въпросът как да постигнем правилната температура. Наред със спането в тъмна и тиха стая, има няколко стъпки, които можете да предприемем, за да подготвим тялото за сън.

Един от начините е да вземем горещ душ и постепенно да заменим водата с по-хладна.

Друг вариант е да държим краката и ръцете си извън завивките.

Сънят, непробудното спане, двуфазният сън и по какво се различават днес и в миналото

Как са спали предците ни

Връщаме ли се към техните навици

Дори наличието на отопляем матрак може да бъде в помощ за добрия сън. Според проучване от 2020 г., хора които спят в студени помещения и които получават топлина единствено от нагреватели за легла, значително намаляват времето, необходимо за заспиване и съответно удължават периода, който прекарват в сън.