Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Основната причина за неговата уникалност е, че за разлика от повечето плодове, които са богати основно на въглехидрати, авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини.

Авокадото, зелените плодове и как да узреят по-бързо

Трикове, с които авокадото узрява по-бързо

Когато нямаме време да чакаме

Консумацията на авокадо е особено популярна не само от гледна точка на кулинарните му качества, но и с оглед на здравето, заради което неслучайно си е спечелил името "суперхрана".

Благодарение на своята висока хранителна стойност, богата текстура и неутрален вкус, авокадото може да се добавя към всякакви видове ястия. То е основната съставка в едно от най-традиционните мексикански ястия - гуакамоле.

Снимка 471893

Източник: iStock

Ние го предпочитаме най-вече в салати, затова и непрекъснато търсим различни варианти, за да направим една по-интересна и нетрадициаонна салата с този екзотичен плод. Така съвсем случайно попаднахме на една страхотна рецепта в сайта Supichka, от която останахме истински очаровани.

Макар че обичайно за авокадото се смята, че върви повече с домати, този свеж вариант на салата от краставици, авокадо и сирене с ментов дресинг, ни накара да си оближем пръстите. И определено се превърна в любимата ни лятна салата.

Снимка 482095

Източник: iStock

Продуктите, от които се нуждаем, са една краставица, половин или едно авокадо ( в зависимост от големината), 50 грама сирена, 1/3 чаена чаша листа от мента, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици лимонов сок.

Първата и най-важна стъпка от правенето на салатата е изборът и подготовката на продуктите. Краставицата трябва да е свежа, ментата - прясна, а авокадото - добре узряло и меко.

Снимка 482096

Източник: iStock

Започваме, като измиваме и нарязваме краставицата на парчета, след която я слагаме с малка купа. Добавяме нарязаното на кубчета авокадо, както и натрошеното сирене и се заемаме с дресинга.

Най-лесно ще ни бъде да го направим с блендер. Слагаме в малка купа зехтина, лимоновия сок (може и сок от лайм, ако искаме салата да стане дори още по-свежа), измитите листа от мента и малко сол, след което разбиваме, докато се получи хомогенна смес. 

Снимка 482097

Източник: iStock

Заливаме вече приготвените краставица, авокадо и сирене и... похапваме с блажено задоволство.

Салатата и как да я направим по-здравословна

Как да направим салатата си по-здравословна и по-вкусна

Малко протеин, добавки и правилният дресинг вършат чудеса