На всички фенове на авокадото се е случвало много да им се яде гуакамоле точно днес, но в магазина да има само зелени плодове, на които им трябва време да узреят. А мисията да открием авокадо, което е добре узряло, но не е и вече развалено, се оказва почти невъзможна.

И тук на помощ идват няколко трика, с които то да стане перфектно за консумация по-бързо.

Процесът на зреене на авокадото се стимулира от хормона етилен, който плодът сам си произвежда. И то - също като ябълките, бананите и други - продължава да зрее и след като е откъснато.

Снимка 478967

Източник: iStock

Най-лесният начин да ускорим този процес по естествен начин е да сложим авокадото в памучна или хартиена (но в никакъв случай найлонова) торбичка заедно с един банан или една ябълка. В затворената среда количеството на етилен ще се повиши многократно и плодът ще е омекнал за два-три дни.

Ако вече сме разрязали авокадото и тогава сме разбрали, че е прекалено твърдо, имаме няколко варианта. Единият е да го опаковаме с прозрачно фолио, като "залепим" половинките му възможно най-плътно и го оставим да узрее, пише BBC.

В интернет попаднахме и на една хитрина, която гарантира, че и най-твърдото авокадо ще бъде готово за консумация след минути. За целта ни трябват опаковъчно фолио, което може да се използва в микровълнова, и микровълнова. 

Снимка 478969

Източник: iStock

Опаковаме двете половини на плода след като сме махнали ядката. Слагаме го във фурната и нагласяме на висока степен за две минути. След това изчакваме да изстине, за да можем да го хванем с ръка, и го слагаме под струя студена вода. Повтаряме процедурата до омекване.

Друг вариант е да настройваме микровълновата на къси интервали от по 30 секунди на средна или висока степен, докато не получим желания резултат. След това поставяме авокадото за пет минути в хладилника, пише Reader's Digest.

Авокадото, мозъкът и положителният ефект на плода върху него

Ползите от авокадото за мозъка

Мултифункционално е

Ефектът на този метод се дължи на голямата концентрация на етилен, която се получава заради фолиото. Отрицателният ефект обаче е, че трябва да забравим за меката и кремообразна текстура на авокадото, а и вкусът му ще се влоши. Така че, това е наистина краен вариант.