Виното никога няма да излезе от мода като предпочитана нискоалкохолна напитка, но и при него има тенденции, които насочват вниманието ни към един или друг вид. В последните година-две розето е на много по-голяма почит, отколкото в последните няколко десетилетия.

Свързваме розовата винена напитка повече с топлите месеци и онези приятни вечери и нощи, когато то ни дава прохлада и настроение. Но определено няма да сбъркаме, ако и в по-студеното време заложим на него като един своеобразен преход между червените и белите вина. А разнообразието от марки и сортове определено ще ни изкуши, въпреки че може и малко да ни обърка.

Някои смятат розето за изкуствено създадено вино. Напитка за тези, които всъщност не харесват истинско вино. Но създаването й изисква добри познания и голям опит. При създаването на розе люспите на гроздовите зърна не се оставят да ферментират заедно с течността, а се премахват, на което се дължи и по-светлият цвят.

Снимка 406487

Източник: iStock

А все по-голямото предлагане е ясен знак, че и търсенето се увеличава. И тук, както и при много други актуални продукти, своето влияние оказват и социалните мрежи. Розето изглежда доста инстаграмско, а зад хаштага #rosé откриваме над два милиона и 900 хиляди снимки.

За да поддържат тази тенденция, производителите акцентират и върху бутилки, които привличат вниманието и си просят да бъдат снимани и споделени с приятели и последователи.

Дори някои марки розе в световен мащаб, като White Girl Rosé, са създадени от експерти по социалните мрежи, които правилно са усетили накъде духа вятъра. Те не се притесняват да си признаят, че бизнес начинанието им успява благодарение на Instagram, пише Good Housekeeping.

Снимка 406486

Източник: iStock

Как да изберем и пием розе

Розето от по-стара реколта е по-сухо от по-младото. А когато е сухо, то не е толкова сладко. Това трябва да имаме предвид при избора на правилната за нашия вкус бутилка, като винаги имаме едно наум зс изключения.

Френските розета са най-добрият избор в повечето случаи, а едно наистина добро розе най-вероятно ще ни струва много по-малко от едно червено вино високо качество.

Подобно на бялото вино, розето се сервира в чаша със средна големина, за да могат свежите и плодови нотки да се издигнат нагоре. Не бива да е прекалено студено, но да е добре охладено. И тук важи правилото, че бутилката трябва да се извади от хладилника 20 минути преди виното да се сервира.

Как да подредим дъска със сирена за вино

Как да подредим дъска със сирена за вино

Малките детайли са важни

Тъй като е някъде по средата между белите и червените вина, розето може да се комбинира с доста храни - риба, пиле, зеленчуци, някои червени меса, десерти. Друго голямо предимство на розето е, че можем да си забъркаме страхотни коктейли с него. Разбираме защо все повече хора го предпочитат.