За нас малко неща са по-приятни от спокойна вечер в компанията на добро вино и приятели. Към виното обаче е добре да има нещо, което да допълва вкуса му, а какъв по-добър акомпанимент от дъска със сирена.
Ето няколко трика, които ни помагат да я направим по-апетитна и по-красива.
Подбор на сирената
Експертите твърдят, че няма как да сбъркаме тук, ако просто подберем сирена от различен вид мляко (козе, овче, краве). Лесно ни е да помним правилото: "нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо меко".
Което ще рече избор на отлежали (гауда, пармезан), пресни (моцарела), сини и меки (камембер, бри) сирена.
Колбаси, но малко
Важно за дъската със сирена е да бъде основно със сирена. Разбира се, можем да добавим малко меса за цвят и вкус.
Сушени и тип "шунка" са подходящи. Не забравяме и красиво нарязана багета, както и някое сладко (от кайсии например) за допълнение към сирената.
Декорацията
За някои тя може да е излишна, но малко зеленина и сезонни елементи поставят дъската със сирена на съвсем друго ниво. Клонче розмарин, плодове като грозде и ябълки ще добавят свежест и красота.