Едва ли има някой, който да не обича пържена дребна риба с хрупкава коричка и нежна сърцевина. Единственият ѝ недостатък е процесът на приготвяне.

Рибата, ракът на дебелото черво и колко често трябва да я консумираме, за да се предпазим

По колко риба трябва да ядем седмично

Вкусно и полезно

В кухнята задължитено остава неприятна миризма, която се разнася навсякъде. За мазните пръски и брашното по целия плот да не говорим.

Все пак има няколко прости трика, чрез които да избегнем тези недостатъци. Използват ги старите рибари. Кой ако не те, ще знаят тайните за приготвяне на риба.

1. Като за начало я измиваме и почистваме добре, а след това овкусяваме с малко сол и пипер.

2. Загряваме тигана много добре и наливаме олио. Поръсваме малко сол, която ще предотврати пръскането на мазнина по време на пържене. Рибата ще поеме солта от мазнината, затова се овкусява съвсем деликатно предварително.

3. Сипваме брашно в найлонов плик, пускаме рибата вътре и я овалваме добре, без да оставим следи брашно по цялата кухня.

Снимка 495261

Източник: iStock

4. След това измиваме и нарязваме на шайби суров картоф. Слагаме две-три в тигана и пържим рибата заедно с тях. По този начин ще отстраним миризмата на риба.

5. Остава да сложим рибата в тигана и да я изпържим. И да не забравяме да сменяме картофите, когато е необходимо.

Снимка 495262

Източник: iStock

Прелестта на дребната риба е в това, че след като е изпържена, може да се яде като семки. Хрупкавите малки рибки ще са чудесно мезе за бира и ще заменят пуканките в някоя домашна киновечер.

Люспите, рибата и как да ги почистим бързо и лесно

Как да чистим люспите на рибата като шеф-готвач

Няколко прости съвета

А само с няколко прости трика, публикуваи на сайта So Vkusom, пърженето на риба е в пъти по-лесно и приятно.