Почистването на цяла риба от люспите е необходимо, тъй като те са неприятни за ядене. Ако помолим продавача на рибния щанд, сигурно ще го направи вместо нас. А ако се усмихнем и ако човекът е в добро настроение, току-виж се съгласил да почисти и вътрешностите на покупката ни.
Независимо дали ще не огрее, или не, добре е да знаем как да да се справим с люспите и сами у дома. Защото наистина не е толкова трудно.
Ето три много прости съвета, изпитани и предложени от Great British Chefs.
Източник: iStock
1. Добре е да ползваме специален уред за почистване на риба. Ако не разполагаме с такъв, може спокойно да използваме обратната страна на ножа.
Източник: iStock
2. Хващаме здраво опашката и остъргваме люспите от нея по посока към главата, като от време на време ги отстраняваме и от ножа, и от рибата. Трябва да падат доста лесно.
Източник: iStock
3. Накрая, когато се уверим с пипане, че сме свършили работата, старателно измиваме рибата.
Добре е да знаем също така, че ако рибата се хлъзга много, може да натъркаме ръцете си със сол. По-добре е първо да махнем люспите и след това почистим вътрешностите, защото иначе чистенето на люспи от областта около корема ще ни затрудни.