Климатичните промени и замърсяването както на въздуха, така и с пластмасата, са сред основните проблеми, пред които сме изправени.

Риба тон, Кийоши Кимура и колко струва най-скъпият атлантически червен тон

Как изглежда риба тон за близо 2 милиона долара

На това му се казва скъпа риба

Свръхуловът обаче също е една от червените лампичките, които светят доста силно и предупредително през последните години.

Именно заради огромната и завишена консумация на риба се достига и до свръхулов на определени видове, което води до драстично намаляване на популацията им.

Снимка 549285

Източник: iStock

Такъв е случаят с рибата тон. Само допреди няколко години видът беше изправен пред сериозната угроза да бъде заличен, но нови данни на Международния съюз за защита на природата (IUCN) показват, че има значителна промяна, пише Sky News.

Предприетите мерки работят и популацията на риба тон в световен мащаб вече не е толкова критично застрашена, като се смята, че е на правилния път към "здравословните нива". Макар и добра новина за вида като цяло, все още екземплярите, обитаващи Атлантическия и Индийския океан, са застрашени.

Акулите, дългокрила акула, раковинена акула чук, гигантска акула чук и драстичното намаляване на популацията

Популацията на акулите е спаднала със 70%

Данните не са никак оптимистични

Рибата тон може и да се справя добре, но това не важи за акулите, които все още остават застрашени и притеснителното е, че няма обнадеждаващи признаци за подобряването на положението. Същото важи и за комодския варан.