Доста често търговци на едро и собственици на ресторанти за суши плащат безсрамно високи цени за най-добрата риба тон. Така е и на първия търг от новата година, който по традиция се провежда на различни места по света. За 2020 г. честта се падна на рибния пазар в Токио, Япония. 

Всяка година стойността на рибата зависи както от броя заинтересовани купувачи, така и от размера и качеството й. Затова и цената на първата риба тон за сезона варира значително през годините.

Снимка 460613

Източник: GettyImages

Тази година японският собственик на верига суши ресторанти Кийоши Кимура плати цели 1.8 милиона долара за атлантически червен тон, който е застрашен вид. Тази сума обаче е много по-малка на фона на миналогодишния му рекорд, когато даде цели 3.1 милиона долара за гигантска риба тон.

До 2019 г. предишният рекорд е бил 1.76 милиона долара, поставен през 2013 г., а през изминалите години тези рибки се продават в шестцифрения диапазон. Всъщност през 2016 г. Кимура плаща едва 117 хиляди долара за риба тон, която тежи 200 кг.

Снимка 460611

Източник: GettyImages

Тазгодишният атлантически червен тон тежи цели 308 килограма и Кийоши Кимура се надява, че клиентите му ще изядат с радост тази риба с отлично качество.

Всъщност Кимура е и човекът, който предлага най-високата сума на първия търг за новата година в осем от последните девет години, пише Food and Wine.