Знаем, че от очите на човек можем да научим много неща - дали е уморен или превъзбуден, дали скучае или пък показва интерес към нещо и дори дали лъже. Оказва се, че зениците ни могат да показват и много повече от това според статия в Scientific American.

Интелигентността и кой е най-краткият тест, за да докажем, че я имаме

Най-краткият и точен тест за интелигентност

За нула време

Според проучване на Технологичния университет на щата Джорджия размерът на зениците в спокойно състояние е пряко свързан с интелигентността и когнитивните ни способности. За първи път до подобно заключение стига психологът Даниел Канеман през 60-те години на миналия век. Той използва разширението им като белег за това колко усилия полага човек за определени дейности.

Новото изследване е проведено сред 500 човека на възраст между 18 и 35 години. След като е измерен размерът на зениците им в спокойно състояние, те се подлагат на серия от когнитивни тестове, които да измерят флуидната им (вродена) интелигентност и способностите на работната памет на мозъка.

Снимка 534346

Източник: iStock

Резултатите показват, че хората с по-големи зеници демонстрират по-висока интелигентност, контрол на вниманието и работна памет. Учените от Джорджия уточняват, че дейността на зениците е пряко свързана с част на мозъка, наречена locus coeruleus. Той регулира секрецията на норадреналин - невротрансмитер и хормон, който регулира процеси като възприятие, памет, внимание.

Снимка 525021

Източник: iStock

Неправилното функциониране на locus coeruleus пък е свързано със заболявания като Синдром на дефицит на вниманието и Алцхаймер. От Scientific American поясняват, че резултатите от проучването тепърва ще бъдат изследвани в по-голяма дълбочина.