Когато говорим за климатични промени, човешката дейност и техния ефект върху околната среда, акцентът най-често пада върху животните, а не върху растенията. Но не само във фауната, а и във флората настъпват сериозни промени, които сякаш остават незабелязани.

Според ново изследване на учени от Royal Botanic Gardens и Stockholm University, в последните 250 години около 570 растителни вида са изчезнали завинаги от нашата планета. И това е тенденция, която продължава днес, ще продължи и утре.

Изследователите смятат, че броят на изчезналите растения е двойно по-голям от този на птиците, бозайниците и земноводните, които вече не обитават нашата планета - около 210.

Снимка 428930

Източник: iStock

Средно по два вида се заличават на година, като истинската цифра може да е и по-висока, защото някои растения изчезват преди въобще да бъдат открити и класифицирани, пише Daily Mail.

Островите, районите с тропически и средиземноморски климат са местата, където изчезването на растителните видове се случва най-бързо. А това явление в околната среда има редица негативни ефекти върху живота на всички.

Растенията поддържат целия живот на Земята, те са храна, те почистват въздуха, който дишаме. Те са гръбнака на много екосистеми, а без някои от тях и много животни и насекоми са застрашени от изчезване.

ООН: Видовете на Земята изчезват с невероятни темпове

ООН: Видовете на Земята изчезват с невероятни темпове

Какво разкрива последния доклад на организацията за бъдещето на планетата

Намаляването на видовете им е притеснителна тенденция, която трябва да бъде ограничена поне до известна степен. За тази цел учените ще оповестят списък със застрашените от изчезване растения с надеждата броят на заличените завинаги видове да спре да расте толкова бързо.