Тази седмица ООН публикува синтезирана версия на най-голямото до момента изследване, което разглежда спадовете и изчезването на някои видове на планетата ни, и трябва да признаем, че ситуацията хич не изглежда розова.

В пълния си обем проучването се вмества в около 1500 страници. Дело е на 145 експерти от общо 50 държави, а цитираните научни източници в него са над 15 000. 

Според обявените данни, над 1 милион животински и растителни видове са застрашени от изчезване през следващите няколко десетилетия. В това число влизат 10% от насекомите, 40% от земноводните и 33% от всички корали, акули и морски бозайници. 

Снимка 422135

Източник: iStock

Причините за това явление, което някои наричат "шестото масово изчезване на видове", са много, а в основата им сме ние, човеците.

Вървим ли към ново масово изчезване на видовете

Вървим ли към ново масово изчезване

Избили сме 60% от всички животни за 50 години

32% от горите, съществували преди индустриалната революция, са загубени, съобщават от ООН.

Снимка 422133

Източник: iStock

Над 1 милиард декара тропически гори са изсечени за краткия период от 1980 до 2000 г., като основните причини за масовата сеч са индустриалното земеделие и животновъдство. 

Тези ни действия заличават хабитата на милиони животни и растения, което пък, от своя страна, води до сривове на други места в еко системите.

60% от популярните видове кафе са застрашени от изчезване

60% от популярните видове кафе са застрашени от изчезване

Ето каква е причината

Според ООН, човеците са успели да променят над 75% от околната среда на сушата, като 33% от световната суша вече е превърната в земеделски площи. От 1992 г. насам градовете ни са пораснали със 100%, а през 2050 г. пътищата ни ще достигнат дължина от 25 милиона километра. 

Ситуацията в океаните е още по-плачевна.

Снимка 422134

Източник: iStock

55% от всички морета и океани вече са превърнати в зони за индустриален риболов. От 1700 г. насам са загубени 85% от блатистите местности, които представляват дом за най-различни земноводни и растителни видове.

От 1870 г. коралите са се стопили с 50%, като 245 000 квадратни километра по крайбрежията вече се считат за "мъртви зони". 

Най-голямото човешко замърсяване на океаните

Най-голямото човешко замърсяване на океаните

Не е пластмасата

И нека отново напомним, че всички тези данни са просто синтез на доклада на ООН, който ще се появи в целия си блясък по-късно тази година и ще разкрие пълната картина на унищожение, която действията на цивилизацията ни рисуват върху лицето на иначе хубавата ни планета.