Природата винаги може да ни изненада. Дори и когато си мислим, че знаем всичко, оказва се съществуват видове, които наистина изумяват. Като например прозрачните животни - странни създания, с необичаен външен вид, който буквално позволява да се "надникне" във вътрешното им устройство.

Животните, които ще изчезнат в следващите десет години

Животните, които ще изчезнат в следващите десет години

Вината е изцяло в човека

А тези животни са навсякъде. Защото да бъдеш невидим или трудно забележим е чудесен начин да се скриеш от враговете или да се промъкнеш към плячка, както уточнява Espresso.

Стъклена жаба

Снимка 641381

Източник: iStock

Полупрозрачната кожа на жабата в областта на корема предлага ясен изглед на нейните вътрешни органи като сърце, черен дроб и храносмилателна система. Почти невидимото същество му позволява да избягва както хищници, като се слива със заобикалящата го среда.

Стъклена пеперуда

Снимка 641380

Източник: iStock

Структурата на тъканите в крилата на пеперудата минимизира отразяването на светлината. По този начин ефирните създания са невидими за хищните птици.

Стъклен сом

Снимка 641376

Източник: iStock

Мускулите на сома са напълно прозрачни. Тази адаптация за невидимост може да работи по същия начин като светлопоглъщащите крила на пеперудата със стъклени крила.

Водна бълха

Снимка 641375

Източник: iStock

Прозрачността е отлична възможност за камуфлаж за водните животни, които живеят там, където светлината прониква през водата. Пълната прозрачност на това създание му помага да се скрие от гладни водни кончета и ларви на бръмбари.

Златен бръмбар костенурка

Снимка 641383

Източник: iStock

Черупката на влечугото се състои от три слоя, всеки от който отразява светлината в различен цвят. Заедно тези отражения произвеждат златистия му метален блясък.

Палмато гекон

Снимка 641379

Източник: iStock

Кръвоносните съдове и редица други вътрешни органи се виждат през почти прозрачната кожа на гекона, който обитава пустинните местности. Тази особеност му помага успешно да се скрие в пясъка при опасност.

Морски ангели

Снимка 641382

Източник: iStock

Това всъщност са охлюви, еволюирали без черупка. Наричани още морски пеперуди, те са изключително ефирни и красиви.

Голям рифов калмар

Снимка 641378

Източник: iStock

Характеризират се с голяма овална перка, която се простира по ръбовете на мантията, което им придава известна прилика със сепия. Прозрачната част на тялото им служи, за да покажат репродуктивните си органи, когато са готови за чифтосване.