Независимо дали се опитваме да отслабнем, или да натрупаме мускули, винаги става въпрос за протеините и колко важни са те за здравето ни.
Очевидно имаме нужда от тях, но мнозина решават, че те при всички случаи за полезни. Да, но е важно и количеството, което си набавяме.
По принцип то зависи от възрастта, пола и нивото на активност, като максималната дневна доза е около 3,5 грама протеини на килограм тегло. И това важи само за сериозните спортисти, които всеки ден се подлагат на тежки физически упражнения. За всички останали разумната доза от полезните белтъци е между 45 и 55 грама на ден.
Източник: iStock
Въпросът е какво се случва, ако надвишим дневната доза. Едни от най-леките и често срещани нежелани симптоми са подут и твърд стомах. Защото свръх консумацията им води до проблеми с храносмилането.
Прекалим ли с протеините, натоварваме храносмилателната ни система и тя започва да работи по-бавно заради по-трудното им усвояване. И резултатът е необяснимо изтощение, въпреки че именно тези ценни хранителни вещества са чудесно гориво за тялото.
Източник: iStock
Усещането за дехидратация също не е за подценяване и мнозина решават, че просто не са пили достатъчно вода. Учените не изключват и този вариант. Но завишеното количество на протеини също увеличава освобождаването на вода от тялото ни.
Източник: iStock
Прекомерната им консумация в комбинация с минимално количество въглехидрати предизвиква състоянието на кетоза. А то понякога е повод за лош дъх, който не може да се заличи с измиване на зъбите. В този случай спасението ни е да наблегнем на водата. Дъвката също помага.
Един от най-разпространените митове е, че колкото повече протеини си набавим, толкова по-бързо и ефикасно ще отслабнем. Всъщност се случва точно обратното, защото те не просто помагат за изграждането на завидни мускули, но и тялото ни започва да ги складира под формата на мазнини.
Червеното месо е сериозен източник на протеини и заради това мнозина прекаляват с него в менюто си. А то, както знаем, е пряко свързано с риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Още един повод да ограничим порциите.
Ето защо здравните експерти съветват да го заместим с по-здравословните му варианти като риба, месо от домашни птици, ядки и бобови растения, напомнят от Fin Guide.