Ясно е, че технологиите ще стават все по неделима част от ежедневието ни. Ясно е също, че една от най-силно засегнатите от дигитализацията сфери ще бъде здравеопазването.

От доста време знаем и виждаме как смартфоните и други потребителски електроники могат да служат за диагностициране и ранно идентифициране на заболявания, следейки различни показатели в тялото.

Наскоро учени от Канада съобщиха, че са създали приложение, което има потенциала да се превърне във важен инструмент в психотерапията.

Снимка 488759

Източник: iStock

То се казва PROSIT, предназначено е за смартфон, а основната му функция е да следи над 15 показатели за поведението ни и да ги анализира.

Приложението е в състояние да засече кога даден потребител е тревожен и дали е в депресия, като отчита колко и как спи човекът, дали спортува, каква музика слуша, колко време прекарва пред екран и какво прави на него, и т.н.

Депресията, диетата DASH и как ни помага да се борим с депресивните състояния

Храната, която ни помага да се справим с депресията

В какво се изразява диетата DASH

Всяка седмица приложението приканва да запишем и 90-секунден аудио клип, в който разказваме за най-позитивните си преживявания от изминалата седмица.

Алгоритмите на PROSIT могат да засекат ментални неразположения само от начина, по който човек говори, казват създателите на приложението пред CBC.

Снимка 488759

Източник: iStock

Както можем да се досетим, събирането и анализирането на подобно количество лични данни е проблем за доста хора.

Кафето, депресията, жените и каква е връзката помежду им

Защо жените трябва да пият повече кафе

Какво сочат данните от ново проучване

Затова PROSIT изисква подпис за позволение за навлизане в личното пространство на човек под редица дигитални документи. А обещанието на създателите е, че всяко парче информация се криптира и е недостъпно за зложелатели.