Миналата седмица най-сетне дойде една наистина добра новина, която донесе малко светлина в тунела за коронавируса, преобърнал живота ни с главата надолу.

Коронавирусът, Pfizer, BioNTech и близо ли сме до ефективна ваксина против Covid-19

Светът е на крачка от ваксина срещу Covid-19

Учените са обнадеждени

А тя е, че ефикасността на ваксината, разработена от американската компания Pfizer, съвместно с немската BioNTech, е над 90 на сто.

След това всички се запитахме, ако това е така, кога ще се избавим от опасната зараза и ще можем да се върнем към нормалния начин на живот. 

Проф. Угур Шахин е основател на германската компания BioNTech и един от създателите на ваксината, заедно със съпругата си Йозлем Тюречи. И двамата са с турски корени, но животът им е преминал в Германия.

Проф. Шахин прогнозира, че резултатът от ваксината срещу Covid-19 ще се усети през лятото. Но връщането към нормален начин на живот ще стане не по-рано от следващата зима.

"Уверен съм, че предаването между хората ще намалее от такава високоефективна ваксина, може би не с 90 на сто, вероятно с 50 на сто, но не бива да забравяме, че дори това ще доведе до драстично ограничаване на разпространението на пандемията", каза той пред BBC.

Според него, ако нещата продължават да се развиват така добре, ваксината ще може да започне да се прилага в края на тази година и началото на следващата.

Коронавирусът, смяната на сезоните и отразява ли се времето на разпространението на заразата

Влияе ли сезонът на разпространението на коронавируса

Какво ни очаква в студеното време

„Лятото ще ни помогне, защото нивото на заразяване ще падне и е изключително важно да постигнем високо ниво на ваксиниране до или преди есента и зимата на следващата година", поясни той.