В последно време се говори все повече за това как да поддържаме работата на мозъка си и да му даваме необходимото, за да ни служи безотказно дълги години. А по този начин се предпазваме и от заболявания, засягащи паметта и когнитивните функции, като деменция и болест на Алцхаймер.

Кофеинът, мозъкът, краткосрочната памет и кога естественият стимулант е безсилен

Защо кофеинът невинаги ни събужда

Всяко нещо си има своите граници

Според ново изследване на учени от Harvard University, консумацията на разноцветни плодове и зеленчуци, богати на флавоноиди, може да забави значително спада в когнитивните ни способности

Проучването продължава близо 25 години и включва около 75 000 участници. Средната им възраст в началото е била 50 години, а сега те са на 70-80 години. На базата на събраните данни е установено, че хората, които приемат около 600 милиграма (0,02 унции) флавоноиди на ден, имат 20% по-нисък риск от когнитивен спад спрямо тези, които приемат само 150 милиграма (0,005 унции) на ден.

Снимка 541179

Източник: iStock

Учените дават разяснението, че 100-грамова порция ягоди съдържа около 180 мг флавоноиди, докато в една ябълка има около 113 мг.

Флаваноидите са поредици от съединения, които имат силен антиоксидантен ефект, както и противовъзпалителни свойства. Те подпомагат кръвоснабдяването на мозъка и по този начин предпазват от когнитивен спад. 

Мозъчната ни функция започва да намалява през 20-те и 30-те години, но обикновено не обръщаме особено внимание на това, докато не станем на 60-70 и негативните последствия вече са осезаеми - най-вече свързани със способността за запомняне, предава CNN.

Снимка 541180

Източник: iStock

А храненето има важна роля за здравето на мозъка и поддържането на когнитивните функции. И не бива да забравяме, че това, което консумираме днес, ще даде своя ефект след години, дори и десетилетия

За да си набавим достатъчно количество флавоноиди, трябва в ежедневното ни меню да присъстват плодове и зеленчуци с различни цветове - те съдържат различни видове от важните вещества.

Флавоните (лутеолин и апигенин) имат най-силни защитни свойства и редуцират когнитивния спад с цели 38%. Те се съдържат в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци. Антоцианините, открити в боровинки, къпини и череши, намаляват риска с 24%. Целината, спанакът и магданозът също са важни източници на флавоноиди.

Снимка 515691

Източник: iStock

Никога не е късно да заложим на тези антиоксиданти, за да се погрижим за мозъка си. И дори не е необходимо да ги консумираме в невъзможно големи количества - половин грейпфрут или две лъжи варен спанак са достатъчни, но и тук важи правилото колкото повече, толкова по-добре.

Женският мозък, хормоните, болестта на Алцхаймер и с какво се различава от мъжкия

С какво женският мозък е по-различен от мъжкия

И колко са важни хормоните за него

Покрай грижата за мозъка, ще получим още куп други позитиви от приема на разнообразни плодове и зеленчуци. Но не бива да забравяме и за пълноценния сън, забраната на вредните навици и редуцирането на стреса, които също са важни за паметта и когнитивните ни функции.