Хората, които мразят понеделниците, обикновено имат навика да съсипват половината си неделя, защото още оттогава започват да се притесняват за идващата нова седмица. С малки промени във вътрешната ни настройка и навици обаче има начин понеделникът да стане един от любимите ни дни.

Защо понеделник е най-продуктивният ден

Защо понеделник е най-продуктивният ден

Колкото и да го мразим, фактите говорят сами

Подготовката за понеделник започва още от неделя

Да превърнем неделните си вечери в "загрявка" за понеделник може да бъде много полезно. Дори и приятно. Това е времето, в което можем да се възползваме да подготвим каквото ни е необходимо за следващия ден от по-рано. Така понеделникът ни ще започне по-леко. Освен това е добра идея да си създадем приятни навици за неделя вечер. Това може да бъде например гледането на сериал или филм, четенето на книга или вземането на релаксираща вана. Каквото и да е, важното е да му насладим и да се чувстваме отпочинали и заредени с енергия за понеделник.

Уикендът се усеща по-дълъг, когато започнем понеделник по-рано

Идеята тук е да си легнем по-рано в неделя вечер и съответно да станем по-рано в понеделник сутрин. По този начин ще можем да стартираме новата седмица бавно, като изпълним сутрешните задачи една по-една спокойно - така няма да имаме усещането, че всичко ни се е струпало наведнъж и трябва да го свършим веднага. Едни допълнителни 10 минути с кафето също могат да окажат разлика в начина, по който усещаме, че седмицата потръгва.

Снимка 613503

Източник: iStock

"Понеделнишка мантра" за вдъхновение

Да имаме т. нар. "Понеделнишка мантра" също може да ни е от полза и да ни зареди с позитивна енергия. Тя може да бъде цитат, стих, текст на песен, дори и само една дума - достатъчно е да ни насърчава и вдъхновява. Неделя вечер е идеалното време да си помислим с каква енергия искаме да се заредим за цяла седмица напред и върху какво да съсредоточим вниманието и усилията си.

Нова седмица - нови възможности

Ако възприемаме задачите като проблеми, нищо чудно, че мразим понеделниците. Ако обаче гледаме на задачите като на възможности, нещата се променят. Може да използваме времето неделя вечер, за да си набележим няколко неща, които искаме да завършим успешно през новата седмица. Добра идея е едно от тях да изпълним още в понеделник - така ще се почувстваме продуктивни вместо затрупани със задачи.

Снимка 613501

Източник: iStock

Понеделник вечер заслужава да бъде специална

Свикнали сме да запазваме вечерите през уикенда за специални поводи. Защо обаче не си запазим понеделник вечер за някоя вечеря с изискано ястие или пък излизане с приятели? Така ще имаме причина да се вълнуваме и за първата вечер от седмицата, пише HuffPost.