На пръв поглед, няма нищо общо между една пералня и една тоалетна чиния. Оказва се обаче, че това е само на пръв поглед, защото всъщност и двете имат една много сходна черта. И това са бактериите.

Прането, микропластмасата и първата пералня с филтър, ограничаващ замърсяването

Нова стъпка в борбата с микропластмасата

Ще спре ли прането да замърсява природата

Пералнята в дома помага за премахване на мръсотията от дрехите ни, но не ги стерилизира. А това може да бъде особено опасно за кърпите. Според Чарлз Герба, професор по микробиология в Университета в Аризона, E-coli расте и се развива отлично на кърпи, тъй като тези бактерии лесно виреят на влажно.

Професорът твърди, че кърпите не само трябва да се перат с гореща вода, но и да се изсушават перфектно. Ако не перем кърпите с гореща вода, не ги стерилизираме достатъчно.

Снимка 346411

Източник: iStock

В такъв случай при бърсането с тях, се сблъскваме с повече E-coli върху лицето си, отколкото ако си сложим главата в тоалетна, обяснява професорът пред Fox 59.

E-coli не са и единствените бактерии, които могат да се крият в нашата пералня. Много учени са доказали, че заразяването с менингит, трихофития и салмонела също са свързани с прането.

Какво може да перем в пералня

Всичко, което може да перем в пералня

И маратонките, но трябва да внимаваме