Замърсяването с микропластмаса отдавна е световен проблем, който се задълбочава все повече. Една от причините за това е честата употреба на пералнята.

Има я във всяко домакинство, удобство е в забързаното ежедневие, но резултатът от нея е милиони частици микропластмаса, които се отделят във водата, а оттам се разпространяват навсякъде в природата. Поглъща се и от рибите и останалите водни обитатели и лесно стига и до нашата трапеза.

Компанията Arcelik ни дава едно решение на този проблем, за който се говори все повече. На технологичното изложение IFA 2019, което се провежда в Берлин, те представиха първата в света пералня с филтър за микропластмаса.

Иновативната технология филтрира 90% от миниатюрните (до 5 мм) частици пластмаса, които се отделят от дрехите от изкуствени материи - повече от един милион фибри при всяко пране, пише Daily Mail.

Изпълнителният директор на компанията ни напомни, че времето за предотвратяване на екологична катастрофа изтича, а мерките стават все по-належащи.

Световните океани, замърсяването с пластмаса и как да помогнем

Как да спасим океаните от пластмаса с тичане

Кампанията е активна до 16 юни

Те са готови да предоставят филтриращата технология и на други производители с идеята след време тя да стане стандарт, който да редуцира поне едно вредно влияние на човека върху природата. А тенденцията показва, че сме готови за плащаме повече, но да бъдем отговорни към околната среда.