Отдавна вече не ни се налага да перем дрехи на реката или да варим домашен сапун. Не ни се налага и да изстискваме мокро пране с премръзнали ръце. Въобще, хубав е животът в "първия свят".

Само да можеше и маратонките да слагаме спокойно в пералнята, и изобщо нямаше да има от какво да оплачем.

Добрата новина всъщност е, че можем! Все още се срещат модели, които не го понасят добре, но повечето обувки на популярните брандове търпят пране и центрофуга. 

Снимка 384509

Източник: iStock

Ако искаме да сме сигурни, че няма да развалим маратонките си Nike, можем да ги увием в няколко кърпи и така да ги пуснем в пералнята.

Вече нямаме оправдание за калните и миризливи кецове, а ето и какво още можем спокойно да мятаме в пералнята.

Пердета за баня

Снимка 384505

Източник: iStock

Издържат и на по-високи температури, а прането им на ръка е едно от най-досадните неща, които можем да си причиним - просто някак винаги остават мръсни.

Гъби за почистване

Снимка 384506

Източник: iStock

Гъбите за тяло, за чинии и почистващите парцалчета също могат да бъдат пускани в пералнята. Ако са достатъчно здрави, едно пране би ги накарало да изглеждат като чисто нови.

Парцали за под

Снимка 384508

Източник: iStock

Главите на парцалите с конци или с микрофибърна кърпа могат свободно да бъдат слагани в пералнята. Прането им на ръка винаги ни се е струвало твърде нехигиенично.

Детски играчки

Снимка 384507

Източник: iStock

Малките пластмасови войничета и формички са почти невъзможни за почистване на ръка, заради всичките им гънки и детайли. Хубавото е, че те, както и повечето плюшени играчки, могат да бъдат почиствани бързо и лесно в пералнята.