Напоследък е все по-модерно да си веган - или поне вегетарианец. Отглеждането на животни с цел добив на месо бе заклеймено като сериозен причините на замърсяване на въздуха и една от основните причини за климатичните промени.

Средиземноморска диета, червеното месо и каква е връзката с еректилна дисфункция

Без червено месо за добро представяне в леглото

Две важни ползи от ограничаването му

Излиза, че ако искаме да запазим не само себе си, но и планетата, трябва да спрем да ядем месо. Или поне истинско. И тъй като всички сме наясно, че това няма как да стане току-така, на пазара се появяват все по-умело направени заместители на сочната пържола.

Израелската стартъп компания Redefine Meat преди дни обяви мащабните си планове да превземе Европа и да осигури доставки на 3D принтирано месо за хиляди ресторанти на континента до края на следващата година.

Алтернативното телешко месо вече се предлага в търговската мрежа в Израел, Германия, Нидерландия и Великобритания. То е изцяло на растителна основа и е смес от соев и грахов протеин, нахут, цвекло, хранителни дрожди и кокосова мазнина, която имитира жилките на пържолата. 

Компанията има за цел да направи продуктите си не само по-достъпни, но и да разшири гамата от растителни алтернативи, които сега са предимно кюфтета за бургери и наденички. Затова и възлага големи надежди на своите 3D принтирани пържоли, предава Reuters.

По-големите разфасовки от алтернативното месо се оказват по-сложни за производство, което пък изисква и направата на непрекъснати промени, както и увеличаване на капацитета, за да се задоволят нуждите на пазара и най-вече интереса на потребителите. Затова и Redefine Meat планира отварянето на пет нови фабрики в различни части на света в следващите години.

Бил Гейтс, синтетичното месо и съветът му за намаляване на глобалното затопляне

Бил Гейтс и синтетичното месо (което ще спаси планетата)

Бъдещето в нашата чиния

А секторът за алтернативно месо става все по-конкуретен и изчисленията на експерти са, че до 2029 г годишните продажби могат да достигнат до 140 милиона долара, което е около 10% от световния пазар на месо.