Всички знаем, че прекомерната консумация на тестени изделия води до куп здравословни проблеми. Но и с тях не бива да изпадаме в крайности. Номерът е да се научим да балансираме количеството на полезните и вредните храни, съобразно нашите нужди и цели.

Хляб, напълняване, когнитивни проблеми и други неприятности от тестеното изделие

Какво се случва, ако прекалим с хляба

Напълняването е най-малкият проблем

Доказано е, че тоталното изключване на рафинирани зърна от менюто ни може да причини сериозна липса на енергия. Чувството на умора е само един от страничните ефекти.

"Хлябът, зърнените храни и въглехидратите като цяло имат лоша репутация. Въглехидратите обаче са най-добрият източник на гориво за тялото и предпочитаният източник на енергия от мозъка", твърди диетоложката Сара Уилямс.

Снимка 549918

Източник: iStock

При една балансирана диета, 40-60% от калориите трябва да идват от храни, богати на въглехидрати. Сред тях са кафявият ориз, ечемикът, овесът, киноата, пълнозърнестият хляб и подобните на него по състав тестени изделия.

Редовната консумация на тези храни ще ни зареди с достатъчно фибри, желязо, фолиева киселина и магнезий, за да се почувстваме здрави и изпълнени с енергия, напомнят от Eat This, Not That!.