Пластмасовите кутии определено не са най-здравословният начин да съхраняваме пресни продукти или сготвена храна. Но едни други кутии се оказват най-подходящото място за тях.

Стартъп компания от Чикаго привлече внимание ни със своето иновативно предложение - умни кутии, които ни сигнализират, когато храната в тях започва да се разваля. Целта на Ovie Smarterware е ясна - да се предотврати (доколкото е възможно) изхвърлянето на храна, което в световен мащаб и на годишна база се случва в наистина огромни размери.

Снимка 412509

Източник: Facebook / Ovie Smarterware

Контейнерите за хранителни продукти имат светлинни индикатори, които се оцветяват в различни цветове в зависимост от степента на свежест на храната, която е в тях. Компанията предлага и щипки и отделни датчици, които можем да поставим върху различни храни в хладилника и извън него, за да следим състоянието им.

Всички те се свързват чрез безжичен интернет с телефона ни и благодарение на специално разработено приложение можем да разберем след колко време храната ни няма да е годна за консумация.

Тези данни се произвеждат на базата на изчисления за колко средно се развалят различните хранителни продукти. Така например ще знаем, че днес трябва да доядем броколите, за да не бъде утре прекалено късно и да трябва да ги хвърлим, пише Daily Mail.

Можем да следим и какво имаме в хладилника си (ако всичко е оборудвано с датчиците), за да знаем и какво да купуваме и какво - не. Също така, получаваме рецепти с продуктите, които трябва да изядем приоритетно, за да можем наистина да ги оползотворим, вместо да отидат на боклука.

Според създателя на Ovie, повечето хора не искат да хвърлят храна, просто не знаят как да управляват запасите си и това разхищение се превръща във факт. По изчисления всяка година се разхищават свежи продукти на стойност над един трилион долара, а всеки от нас изхвърля около 40% от храната, която купува. Май е време за промяна...

Препечените филийки, картофите и може ли изгорялата храна да предизвика рак

Могат ли препечените филийки да предизвикат рак

И къде е уловката

Все още не е ясно дали Ovie Smarterware ще достигне европейския пазар, но сме сигурни, че подобни продукти тепърва ще се появяват, защото изхвърлянето на храна става все по-наболял проблем в световен мащаб и е необходимо всеки от нас да вземе необходимите мерки, за да се промени цялостната картина.