Денят на много от нас започва с филийките в тостера, който старателно намазваме с масло и каквото друго пожелаем. И едва ли сме се замисляли, че поизгорелите черни участъци по хляба вероятно не са особено полезни за здравето.

В ново предаване на ВВС, озаглавено Food: Truth or Scare, се засяга именно темата за препечените храни. В последните години много учени и следвания ни убеждаваха, че хрупкавите картофки и изорелите тостове могат да причинят рак, затова е по-добре да ги избягваме.

Снимка 411104

Източник: iStock

Сега темата отново е на дневен ред, а новите изводи са малко по различни. Да, в прегорелите храни се съдържа акриламид, който Световната здравна организация определя като "вероятно канцерогенно вещество", но в доста малки количества. Всъщност, той се образува във всички храни, преминали дълга термична обработка, най-вече в тези, съдържащи много нишесте.

След тестове върху мишки е установено, че трябва да изядем около 160 филии за един ден, за да има риск за здравето ни. А на подобно геройство едва ли някой е способен...

Гледането на телевизия, лежането пред телевизора и може ли да доведе до рак

Може ли гледането на телевизия да предизвика рак

Едно изследване с притеснителни резултати

Все пак, трябва да имаме едно наум с храните, които печем или пържим прекалено много, защото те винаги са по-нездравословната алтернатива. Независимо дали заради акриламида, или по друга причина, припомня Daily Mail.