Понякога колкото и усилия да полагаме да отслабнем, просто не ни се получава. И започваме да се питаме къде грешим. Дали не тренираме достатъчно или пък не се храним правилно?

Тиквички, карфиол, гъби и кои са най-подходящите зеленчуци за отслабване

Зеленчуците, с които лесно да влезем във форма

Нискокалорични заместители с много ползи

А може би проблемът е в някой от другите ни навици, които също оказват влияние върху показанията на кантара. Защото не всичко се свежда до това да изгаряме повече калории, отколкото сме приели.

"Здравословни" храни

Прибягваме до тях с идеята, че сме направили точния избор за фигурата си. Но често в тях се съдържа голямо количество захар, която определено не е здравословна. Обезмаслените млечни продукти също не са добра идея, ако наистина искаме да свалим килограми. 

Снимка 561172

Източник: iStock

Полезни мазнини

Те се сдържат в много храни, които смятаме за категорично здравословни - като авокадо, сьомга и ядки например. Но и с тях не бива да прекаляваме, защото идват в комплект с голямо количество калории, които след това трябва да изгорим.

Почивка

Ако непрекъснато сме в движение, а мозъкът ни също не може да спрем и за секунда, вероятно този забързан начин на живот и стресът, на който сме подложени, не ни позволяват да отслабнем. Когато сме под напрежение, често посягаме към сладки и вредни храни, а след това съжаляваме, че отново сме прегрешили.

Седене

Ако прекарваме минимум по осем часа на ден пред компютъра, защото работата ни го изисква, нищо чудно, че метаболизмът ни действа с по-бавни темпове и трупаме повече мазнини. Продължителното седене е свързано и с по-висок риск от ранна смъртност, а хубавото е, че имаме ефективно решение - редовните тренировки в началото или края на деня.

Снимка 561173

Източник: iStock

Сън

Той е от съществено значение за редица процеси, които протичат в тялото ни. Ако нямаме достатъчно продължителен и дълбок сън, това води до метаболитни промени, повече стрес и по-трудно отслабване.

Психично здраве

Много често проблемите с него се отразяват и на талията ни. Ако не се чувстваме добре, шансът да се награждаваме с някоя любима, но вредна храна, е много по-голям. И в един момент този навик се превръща в истински наркотик.

Хранене

Важно е не само какво ядем, но и как го ядем. Различни изследвания доказват, че трябва да консумираме храната достатъчно бавно, за да може мозъкът ни да я отчете и да произведе достатъчно храносмилателни ензими. А яденето набързо и на крак се свързва с по-лесно качване на килограми и по-трудното им сваляне.

Много е важно и да не пропускаме хранения, защото така увеличаваме шанса да преядем, което никак не е добра идея, ако искаме да слабеем.

Снимка 561174

Източник: iStock

Хидратация

Да изпием чаша вода преди ядене е лесен трик за подтискане на апетита, с която ще намалим количеството приета храна. А ако не пием достатъчно вода всеки ден, това води до нейното задържане в организма, което ни кара да се чувстваме подути, води дo появата на целулит и се отразява на показанията на кантара.

Течни калории

Понякога дори и да ядем здравословно, пак не ни се получава с отслабването. А причината може да е в напитките, които приемаме. Голяма част от тези, които се предлагат на пазара, съдържат много захари и калории. На тях организма ни реагира по различен начин в сравнение с калориите в храната, но те отново се трупат и пречат на свалянето на килограми.

Въглехидрати, калории, стрес, вода - няколко причини, които обясняват хроничната умора

5 причини да сме постоянно уморени

Не е само недоспиването

Протеин

Той ни кара да се чувстваме по-сити за по-дълго. И ако не присъства в достатъчни количества в хранителния ни режим, нищо чудно често да залъгваме глада си с нещо вредно. Осен това протеинът запазва мускулната маса и регулира метаболизма и хормоните, предава MSN.