Според данни на HealthLine 1/3 от пълнолетните хора се чувстват постоянно уморени или недоспали.

Ако сме сред тях и сме изключили сериозни здравословни състояния, които могат да са причина за това, може да помислим дали причината за умората ни не се крие в някои от следните неща.

Прекалена консумация на въглехидрати и захар

И двете са бърз източник на енергия, но водят и бързо покачване на кръвната захар. Както и до бърз спад след това, който се дължи на това, че организмът ни е произвел голямо количество инсулин, за да се отърве от захарта в кръвта.

Снимка 519791

Източник: iStock

Когато почувстваме внезапен глад, по-добре да заменим снаксовете и сладкишите с плодове, ядки или твърдо сварено яйце.

Заседнал живот

Когато сме уморени, нямаме желание за спорт. Когато намалим или въобще преустановим физическата активност в живота си обаче, омарата ни става по-постоянна. Това е парадокс, с който трябва да се справим. Но има надежда - с изненада ще установим, че след тренировка всъщност се чувстваме по-енергични отколкото преди нея.

Снимка 534265

Източник: iStock

Калориен прием под нормата

На прост език калориите са единиците енергия, с която се сдобиваме от храната. Когато те са по-малко, отколкото са нужни на организма ни, работата му се забавя. От тук идва и чувството на умора.

Недостатъчна хидратация

Тялото ни използва вода за почти всички процеси в него. Когато не успяваме да набавим толкова, че да компенсираме загубите, енергията ни намалява, както и концентрацията ни. Количеството течности, от които се нуждае всеки, зависи от теглото, възрастта му, колко е активен, както и условията, в които се намира.

Снимка 455481

Източник: iStock

Стрес

Едва ли някой е изненадан, че виновникът и за недоспиването ни се оказва стресът. Няма как да го избегнем в ежедневието си, но трябва да имаме работеща стратегия, чрез която да се справяме със стреса. Йогата, тренировките, медитацията, смехът са само няколко примера за такава.