Средиземноморската диета е една от най-актуалните в момента и често се препоръчва заради това, че помага за намаляването на възпаления в тялото, подобрява когнитивната функция и поддържа здравето на сърцето. Тази диета се състои от различни видове храни, сред които са и маслините - главните герои в този материал.

Маслините и кои са неочакваните ползи от консумацията им за здравето ни

Неочакваните ползи от маслините

Повече от просто вкусен плод

Оказва се, че те са особено полезни и то във всичките си разновидности, като е най-добре в хранителния ни режим да присъстват както черни, така и зелени. Ето и кои са основните пет ползи от яденето на този вкусен плод.

Маслините се състоят предимно от здравословни мазнини, 74% от които са т. нар. олеинова киселина. Тя представлява мононенаситена мазнина, за която е известно, че помага при възпаления. Приемането на мононенаситени и полиненаситени мазнини, особено когато заместват наситени и трансмазнини, значително помага на цялостното ни здраве.

Освен подобреното здраве, друго предимство от приемането на умерено количество здравословни мастни киселини е подобряването на мозъчната функция. Маслините и зехтинът съдържат фенолни съединения, за които е доказано, че могат да помогнат за предпазване от Алцхаймер и деменция. Има и наблюдения, че хората, които приемат мононенаситени мазнини, често имат по-високи нива на невротрансмитера ацетилхолин, който ни е необходим за по-добра памет.

Снимка 611025

Източник: iStock

За маслините се знае още, че съдържат диетични фибри. А както ни е известно, приемането на фибри е един от основните ключове към това да имаме здраво сърце, здравословни нива на холестерол, добро храносмилане и дълголетие.

Заради съдържанието на мононенаситени мазнини маслините са едни от най-полезните за сърцето храни. Доказано е, че този тип мазнини помага за намаляването на риска от смъртност, инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Мононенаситените мазнини също така помагат за намаляването на "лошия холестерол" (LDL) и повишаването на "добрия холестерол" (HDL), което от своя страна е добре за сърцето.

Освен всичко останало, маслините са богати и на антиоксиданти, включително витамин Е и фенолни съединения. Тези антиоксиданти са възпиращо средство срещу увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, които могат да навредят на тялото ни. Да не забравяме, че маслините са и чудесен източник на желязо, от който се нуждаем, за да създаваме и генерираме червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото ни.

Как маслините стават годни за ядене

Как маслините стават годни за ядене

От дървото до зехтина - пътят на маслината до нашата трапеза

След всичко описано дотук, едва ли има останали съмнения, че маслините са сред най-полезните плодове. Но както с всяка храна, трябва да внимаваме с количеството, което ядем. Заради натрия, който се съдържа в тях, прекомерната консумация на маслини може да доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и проблеми с бъбреците. Затова препоръчителната дневна порция е от около пет или шест средно големи маслини, пише Eat This, Not That.