Че октоподите са умни същества със сложна интелигентност, за учените не е тайна. Ново тяхно откритие обаче доказва по какво ние, хората, си приличаме с тях, октоподите.

Защо не бива да правим ферми за октоподи

Защо не бива да правим ферми за октоподи

Проблемът, на който учените дадоха гласност

Оказва се, че октоподите имат гени за интелигентност, каквито имат и хората. Това може да бъде обяснение и за забележителната интелигентност на животните. Всъщност учените откриват така наречените транспозони - гени, които съставляват 45 % от човешкия геном, при два вида октоподи - Octopus vulgaris и Octopus bimaculoides.

Въпросните транспозони, оказва се, са елементи, активни във вертикалния дял на октоподите. Тома е мозъчна секция при октоподите, която е особено съществена за процеса на учене и е функционално аналогична на човешкия хипокампус.

В проучването си учените откриват значителна активност в области на мозъка на октоподите, свързани с поведенческата пластичност и по-точно - как организмите променят поведението си в отговор на различни стимули.

Снимка 598320

Източник: iStock

Въпреки че октоподите нямат връзка с гръбначните животни, те все пак демонстрират поведенческа и невронна пластичност, подобна на тази на гръбначните.

"Тези животни, подобно на бозайниците, имат способността да се адаптират непрекъснато и да решават проблеми", споделят учените. А това тяхно наблюдение е ценно и дори може да бъде считано за доказателство, което подсказва за приликата между октоподите и хората. А именно - тя може да е на генетично ниво.

Какво живее в Марианската падина

Какво живее в Марианската падина

Природата е велика

Това също така дава надежди за бъдещи изследвания на интелигентността и как тя се развива и варира между индивидите в рамките на един вид, пишe Live Science.