През последните години използването на октоподите в кулинарията и търсенето им на пазара се повишават значително. Към настоящия момент мекотелите се ловят в океана и обикновено не се отглеждат във ферми. Това прави улова несигурен, а наличието на октоподи на пазара - променливо.

Но в публикация от декември 2019 г. учени апелират изобщо да не се създават подобни ферми, а причините са много. Ние се спираме само на най-значимите.

Храната на октоподите

Тези главоноги животни са хищни и се хранят с риба, като ларвите им изискват жива плячка. Всяко животно има нужда от много храна през живота си - изяжда поне три пъти собствения си размер. Същевременно, в световен план съществува един проблем, за който малко се говори - прекомерният улов на риба.

Снимка 460771

Източник: iStock

Днес, една трета от уловената риба се използва за храна на животни. Ако добавим към това и потенциалните ферми за октоподи и с техните нужди, може да достигнем до момент, в който рибата няма да стига за самите нас, а екосистемите ще бъдат разрушени.

Интелигентността им

Отглеждането на октоподите в условията на ферма би било жестоко. Те са необичайно интелигентни животни, които имат нужда да разрешават проблеми, да преодоляват препятствия и да получават интересни стимули от околната си среда.

Когато биват отглеждани в аквариум, те демонстрират умения като разпознаване на различните хора, развинтване на капачката на буркан и дори си спомнят дали даден пъзел или загадка са им били показвани вече.

Ако в средата, в която се отглеждат, няма с какво да се занимават, октоподите стават стресирани и започват да се държат нетипично, като проявяват канибализъм или изяждат връхчетата на собствените си пипала.

Те имат нужда не просто от храна, а от възможност да променят и изследват околната среда - необходими са им когнитивни стимули. А условията в една ферма никога не биха били съобразени с това.

Учените се надяват статията им да подпомогне предотвратяването на проблема със създаване на ферми за октоподи още в зародиш. И да накарат колегите си, вместо да работят в посока на разработването на такива ферми, да помислят за друг наистина устойчив начин за добив на храна.