В последните месеци редица известни личности си признаха, че са използвали лекарството за диабет Оземпик като средство за отслабване. В социалните мрежи пък попадаме на още стотици истории на хора, които също са направили същото. Някои се хвалят с резултатите, а други съжаляват, че са поставили под риск здравето си в името на суетата.

Ozempic, Wegovy, диабет, наднормено тегло и за какво предупреждават лекарите за отслабването с тези лекарства

Колко страшни са лекарствата за "отслабване", по които полудяха чужди и родни звезди

Какво съветват лекарите

В TikTok, откъдето по-младите потребите на социалните мрежи черпят вдъхновение за различни предизвикателства, последният хит за влизане във форма за лятото е напитката, наречена Oatzempic. Името е игра на думи и е свързано със споменатото лекарство, както и с една от съставките на микса - овесените ядки.

Срещаме няколко различни вариации на напитката, но в оригиналния си вид тях съдържа една чаша вода, половин чаша сурови овесени ядки и изстискания сок от половин лайм. Някои добавят и други съставки според вкуса си, като например канела. Всичко това се смесва най-добре с блендер и се пие вместо закуска всяка сутрин в продължение на най-малко осем седмици.

Според твърденията на опиталите магическата и напълно безвредна напитка, с нейна помощ можеш да свалиш близо 20 килограма само за два месеца. Разбира се, всичко е и до организъм и някои потребители споделят малко по-различни резултати, но всички са впечатлени от тях. Tе зависят в голяма степен и от това какво правим и как се храним и през останалата част от деня. И ако не спортуваме и приемаме много калории на обяд и закуска, няма как да очакваме чудеса.

Приликите между Оземпик и Oatzempic далеч не се изчерпват до сходните им имена. Лекарството за диабет работи като имитира хормона GLP-1, произвеждан естествено от тялото. Така забавя процеса на храносмилане, потиска апетита и ни кара да се чувстваме сити за по-дълго, обяснява Prevention.

Овесените ядки и фибрите като цяло могат да накарат тялото ни да освободи GLP-1, но в много по-малки количества, отколкото при приема на лекарството, с което и ефектът продължава много повече, отколкото този от различни храни с подобни свойства.

Ozempic и Mounjaro в действие - лекарствата за "отслабване", които помагат за забременяване

Странният случай на лекарствата за "отслабване", които всъщност помагат за забременяване

Ето какво е и логичното обяснение

Въпреки това овесените ядки и остават лесен и полезен начин да притъпим чувството за глад за по-дълго. Това се дължи на голямото количество фибри, малкото мазнини и протеини в състава им. Овесената каша се превръща в гелоподобно вещество в стомаха ни и така няма да го усещаме празен час след като сме я хапнали.